Cât de sănătos este șoriciul? Ce conține și ce beneficii are șoriciul?

02.12.2020
Cât de sănătos este șoriciul? Ce conține și ce beneficii are șoriciul?

Când vin sărbătorile de iarnă, românii mănâncă numeroase bucate tradiționale, printre care și faimosul șorici de porc. Pentru că trebuie să avem grijă de siluetă și de sănătate, trebuie să știm că 100 de grame de șorici conține 563 de calorii, 35 de grame de grăsimi, 63 de grame de proteine, 3 grame de sodiu și 80 mg de potasiu. E ceva, nu-i așa?

Cu toate acestea, deliciosul preparat are și beneficii și contraindicații pentru cei care suferă de anumite afecțiuni.

Cât de gras este șoriciul?

Șoriciul nu are multă grăsime. Realitatea este că sub stratul de piele care alcătuiește șoriciul se află grăsimea. Șoriciul este proteină pură cu foarte puțină grăsime mai ales dacă este fiert, pârlit sau curățat.

Deoarece este un țesut conjunctiv, persoana care îl consumă are nevoie de un aparat digestiv puternic. Este nevoie de o masticație bună, un pancreas normal și o aciditate mare la stomac pentru a digera șoriciul. În caz contrar, pot apărea dureri de stomac, constipaţie şi senzaţie de vomă.

În mod greșit, șoriciul a fost catalogat până acum ca fiind o proteină de slabă calitate din cauza faptului că nu are același profil de aminoacizi cu proteina musculară, însă este singurul țesut care merită mâncat datorită procentului mare de colagen. Din totalul de 58% proteine, colagenul din șorici este de 28%.

Proteinele musculare au mai multe toxine decât șoriciul. El nu conține enzime, hormoni, contaminanți, peptide bioactive sau factori de creștere. Cu toate acestea, după consumul excesiv de carne din perioada sărbătorilor este nevoie de o detoxifiere.

Beneficiile șoriciului

Dacă este consumat cu măsură, șoriciul poate avea anumite beneficii asupra organismului, chiar dacă este bogat în calorii. Acesta poate fi o sursă de energie și poate ține de foame, deoarece este bogat în proteine și grăsimi. Mai mult de atât, el conține acid oleic, acid pe care îl regăsim și în uleiul de măsline și este benefic pentru sănătatea inimii, potrivit csid.ro.

Persoanele care suferă de diabet îl pot consuma fără griji pentru că are o cantitate redusă de carbohidrați și nu influențează deloc nivelul zahărului din sânge.

Sodiul din șorici este important pentru reglarea absorbției glucozei, pentru funcția cerebrală și previne retenția de apă din organism. Cu toate acestea, le este contraindicat persoanelor cu tensiune arterială mare sau cu colesterol mărit.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot