Cât de sănătoasă este cafeaua? Beneficii și riscuri

23.03.2020
Cât de sănătoasă este cafeaua? Beneficii și riscuri

Cafeaua este cea mai consumată băutură de pe planetă după apă. Beneficiile acesteia au fost evidențiate de mai multe ori de studii realizate în întreaga lume. Această băutură este sănătoasă atâta timp cât nu este consumată în exces.

Este cafeaua sănătoasă?

Cercetătorii au analizat cafeaua și sunt de părere că aceasta ajută organismul uman atunci când este băută moderat. Consumul de cafea poate ajuta pe lângă îmbunătățirea stării de spirit și la combaterea depresiei, dar și la întârzierea dezvoltării anumitor boli degenerative.

Conform unui studiu japonez, cofeina nu este ingredientul cheie care se găsește în cafea. Oamenii de știință au descoperit că există numeroase substanțe în boabele de cafea benefice pentru organismul uman. Potrivit acestora, cele mai importante substanțe sunt antioxidanții care ajută la protejarea celulelor împotriva acțiunii radicalilor liberi.

Persoanele care consumă cafea primesc o doză importantă de antioxidanți, magneziu și crom care ajută la reglarea nivelului glicemiei.

Principalele ingrediente din cafea sunt:

– cofeina
– tanina
– tianina
– xantina
– spermidina
– gaiacol
– acid citric
– acid clorogenic
– acetaldehida
– spermina
– putrescine

Este cafeaua sănătoasă?

Analizele realizate de-a lungul timpului au dovedit de cât de bună este cafeaua pentru sănătatea umană. Consumul moderat de cafea ajută, în mod direct, sistemul cardiac și creierul. De asemenea, această băutură reglează nivelul de zahăr din sânge și are beneficii foarte bune pentru ficat.

Băutorii de cafea au șanse reduse cu 60% să dezvolte boli neurodegenerative, precum Parkinson sau Alzheimer. Conform studiilor, consumul de cafea reduce riscul de a face anumite tipuri de cancer, printre care: endometrial, de prostată, gât și cap, de sân, carcinom cu celule bazale și melanom. Recent, un nou studiu a demonstrat efecte benefice și în cadrul cancerului colorectal.

Deși beneficiile sunt nenumărate, există și anumite riscuri care trebuie luate în calcul: poate înrăutăți anxietatea, insomnia și, eventual, mări riscul de a face glaucom.

În concluzie, la fel ca multe alte băuturi, cafeaua este sănătoasă atâta timp cât este băută în cantități moderate.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot