Cât câștigă un profesor în România?

31.05.2023
Cât câștigă un profesor în România?

Anul școlar în 2023 este puternicafectat de grevele din învățământ. Profesorii se plâng de salariile mici și de faptul că au devenit o categorie socială marginalizată în ultimii ani de guvernanți. Aceștia făuresc mințile celor care vor fi viitoarea piață de muncă și societatea viitorului. Cât câștigă un profesor debutant, dar și unul cu vechime în România?

Ce salariu are un profesor în țara noastră?

profesor

Profesorii fac parte dintr-o categorie specială care ajută direct ca societatea să se dezvolte sănătos și pe termen scurt, dar și pe termen lung. Încă de la o vârstă fragedă, copiii intră pe mâna dascălilor pentru a învăța diverse materii și îndemânări sociale. Astfel că, pentru o perioadă de peste 12 ani, tinerii sunt direct influențați de oamenii de la catedră.

Finalul de an școlar din 2023 a scos în stradă profesorii nemulțumiți de salariile mici. Fie că sunt debutanți pe profil sau cu experiență, aceștia acuză, pe bună dreptate, că salariile nu țin pasul cu inflația.

Începătorul în sistemul preuniversitar câștigă undeva la 2.400 lei (la care se adaugă indemnizația de hrană, la fel și începătorul în sistemul universitar, doar că acolo se adaugă și sporul de doctorat, cu care ajunge spre 3.200 lei net. – explică liderul Federației Sindicale Alma Mater, Anton Hadăr.

Conform Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, cel mai mic salariu al unui profesor debutant este de aproximativ 2.400 lei, adică 4.098 lei brut. Se ajunge la această sumă dacă cel în cauză are studii superioare de lungă durată. Totodată, un institutor debutant, cu o vechime de maximum un an, câștigă mai puțin, aproximativ 4.089 lei brut.

În sistemul de învățământ există 4 încadrări la care ne putem raporta. Conform acestora, debutantul are salariul cel mai mic, iar cel mai mare grad este Didactic I. Aceștia din urmă ajung la un salariu brut de 7.744 lei, adică 4.531 lei net.

Cât câștigă dascălii în alte țări din Europa?

În Europa salariile se diferențiază în funcție de țara la care ne raportăm. Astfel că, există atât salarii care depășesc 60.000 euro brut pe an pentru cei cu experiență. În același timp, sunt și state unde dascălii câștigă până la 4.200 euro brut pe an. În clasamentul mediei salariilor din Europa, pe primul loc se află Luxemburg, urmată de Elveția și Germania.

La polul opus, coada clasamentului este completată de Serbia, Bosnia și Albania. Cel mai mic salariu provine din Albania, iar cel mai mare din Luxemburg. România se clasează pe locul 30 din 36, fiind imediat depășită de Ungaria, Turcia și Slovacia.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot