Cât aur conține telefonul tău?

18.07.2022
Cât aur conține telefonul tău?

Deșeurile electronice din întreaga lume sunt reciclate în proporție de 12,5 %. Dintr-un milion de laptopuri, telefoane mobile sau computere reciclate se recuperează aproximativ 13 kg de paladiu, 34 kg de aur și 350 de kg de argint. Dar cât aur este în telefonul tău mobil?

Înainte de a fi reciclate, telefoanele mobile sunt inspectate pentru uzură și pentru a vedea dacă mai funcționează. Telefoanele deteriorate sunt evaluate pentru a se stabili dacă pot fi salvate.

Toate telefoanele trec apoi printr-o ștergere a datelor din memorie. Fiecare companie de preluare șterge memoria în două etape pentru a se asigura că datele sunt șterse complet din telefon. În cazul în care telefonul nu funcționează, companiile le vor distruge fizic baza de memorie.

Comoara din telefonul tău

Când majoritatea oamenilor se gândesc la conducerea electricității, se gândesc la cupru, probabil pentru că este cel mai comun conductor electric. Cu toate acestea, argintul este cel mai bun conductor, urmat de aur.

Deși cuprul este o opțiune mai puțin costisitoare în comparație cu argintul și aurul, acesta transportă electronii încet. Dar, întrucât viteza este mai importantă decât costul în lumea comunicațiilor și a calculatoarelor, aurul este considerat o alternativă mai bună la cupru.

Practica utilizării aurului ca și conductoare în electronică în locul cuprului se impune încet, dar sigur. Motivul principal este că aurul este un conductor mai bun de electricitate, maleabil și foarte rezistent la coroziune.

Aurul este încorporat în dispozitive electronice precum computere, laptopuri și smartphone-uri ca produse chimice de galvanizare, ținte de pulverizare și fire de legătură din aur. Doar o mână de utilizatori de dispozitive electronice știu că interiorul dispozitivelor lor subțirele este „îmbogățit” cu aur.

Dar atunci, cât de mult aur este încorporat în dispozitivele electronice? Aproximativ 400 de tone de aur din cele 40.000 de tone metrice de aur intră în fabricarea dispozitivelor electronice.

Potrivit CNN Money, cantitatea de aur dintr-un telefon depinde în întregime de mărimea și modelul acestuia. În mod normal, orice smartphone are 0.034 grame de aur, în valoare de aproximativ doi dolari. O afirmație des întâlnită este că se poate extrage aur într-un procent mai mare dintr-un smartphone decât dintr-un minereu extras.

Printre principalele motive pentru care electronicele conțin aur se numără:

Proprietăți de conductivitate electrică ridicată: Proprietatea de conductivitate electrică ridicată a aurului permite electricității să circule prin el cu o rezistență redusă. Acest lucru este diferit de alte metale conductoare de electricitate, cum ar fi cuprul și aluminiul. Astfel, această proprietate îl face cel mai bun metal pentru a fi utilizat în construcția de dispozitive electronice.

Proprietăți ridicate de rezistență la coroziune: O altă proprietate unică a aurului sunt proprietățile sale ridicate de rezistență la coroziune, care nu atrag nuanța sulfurică precum argintul. Această proprietate este bine susținută de faptul că aurul nu se amestecă bine cu oxigenul. Incapacitatea sa de a rugini poate face ca piesele din aur din electronice să reziste perioade lungi de timp fără lubrifiere sau întreținere.

Maleabilitate: Proprietatea de maleabilitate a aurului permite producătorilor să îl ruleze și să îl modeleze în foi subțiri. Această proprietate face posibilă încorporarea sa în gadgeturi mici, cum ar fi smartphone-urile.

Durabilitate: O altă proprietate unică a aurului este durabilitatea. Această proprietate face ca aurul să poată fi utilizat la fabricarea vehiculelor spațiale, deoarece poate rezista la radiațiile infraroșii.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot