Cât aur conține telefonul tău?

18.07.2022
Cât aur conține telefonul tău?

Deșeurile electronice din întreaga lume sunt reciclate în proporție de 12,5 %. Dintr-un milion de laptopuri, telefoane mobile sau computere reciclate se recuperează aproximativ 13 kg de paladiu, 34 kg de aur și 350 de kg de argint. Dar cât aur este în telefonul tău mobil?

Înainte de a fi reciclate, telefoanele mobile sunt inspectate pentru uzură și pentru a vedea dacă mai funcționează. Telefoanele deteriorate sunt evaluate pentru a se stabili dacă pot fi salvate.

Toate telefoanele trec apoi printr-o ștergere a datelor din memorie. Fiecare companie de preluare șterge memoria în două etape pentru a se asigura că datele sunt șterse complet din telefon. În cazul în care telefonul nu funcționează, companiile le vor distruge fizic baza de memorie.

Comoara din telefonul tău

Când majoritatea oamenilor se gândesc la conducerea electricității, se gândesc la cupru, probabil pentru că este cel mai comun conductor electric. Cu toate acestea, argintul este cel mai bun conductor, urmat de aur.

Deși cuprul este o opțiune mai puțin costisitoare în comparație cu argintul și aurul, acesta transportă electronii încet. Dar, întrucât viteza este mai importantă decât costul în lumea comunicațiilor și a calculatoarelor, aurul este considerat o alternativă mai bună la cupru.

Practica utilizării aurului ca și conductoare în electronică în locul cuprului se impune încet, dar sigur. Motivul principal este că aurul este un conductor mai bun de electricitate, maleabil și foarte rezistent la coroziune.

Aurul este încorporat în dispozitive electronice precum computere, laptopuri și smartphone-uri ca produse chimice de galvanizare, ținte de pulverizare și fire de legătură din aur. Doar o mână de utilizatori de dispozitive electronice știu că interiorul dispozitivelor lor subțirele este „îmbogățit” cu aur.

Dar atunci, cât de mult aur este încorporat în dispozitivele electronice? Aproximativ 400 de tone de aur din cele 40.000 de tone metrice de aur intră în fabricarea dispozitivelor electronice.

Potrivit CNN Money, cantitatea de aur dintr-un telefon depinde în întregime de mărimea și modelul acestuia. În mod normal, orice smartphone are 0.034 grame de aur, în valoare de aproximativ doi dolari. O afirmație des întâlnită este că se poate extrage aur într-un procent mai mare dintr-un smartphone decât dintr-un minereu extras.

Printre principalele motive pentru care electronicele conțin aur se numără:

Proprietăți de conductivitate electrică ridicată: Proprietatea de conductivitate electrică ridicată a aurului permite electricității să circule prin el cu o rezistență redusă. Acest lucru este diferit de alte metale conductoare de electricitate, cum ar fi cuprul și aluminiul. Astfel, această proprietate îl face cel mai bun metal pentru a fi utilizat în construcția de dispozitive electronice.

Proprietăți ridicate de rezistență la coroziune: O altă proprietate unică a aurului sunt proprietățile sale ridicate de rezistență la coroziune, care nu atrag nuanța sulfurică precum argintul. Această proprietate este bine susținută de faptul că aurul nu se amestecă bine cu oxigenul. Incapacitatea sa de a rugini poate face ca piesele din aur din electronice să reziste perioade lungi de timp fără lubrifiere sau întreținere.

Maleabilitate: Proprietatea de maleabilitate a aurului permite producătorilor să îl ruleze și să îl modeleze în foi subțiri. Această proprietate face posibilă încorporarea sa în gadgeturi mici, cum ar fi smartphone-urile.

Durabilitate: O altă proprietate unică a aurului este durabilitatea. Această proprietate face ca aurul să poată fi utilizat la fabricarea vehiculelor spațiale, deoarece poate rezista la radiațiile infraroșii.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot