Cât a durat cel mai scurt război din istorie? Dar cel mai lung?

13.06.2018
Cât a durat cel mai scurt război din istorie? Dar cel mai lung?

Istoria universală este plină de războaie și conflicte între oameni care au avut diferite mize. De departe, cele mai groaznice confruntări armate au fost Primul și Al doilea Război Mondial, conflicte ce au durat patru, respectiv șase ani. Totuși, care a fost cel mai scurt război din istorie si cat a durat acesta?

Cât a durat cel mai scurt război din istorie?

Cel mai scurt război din istorie s-a purtat între Marea Britanie şi Zanzibar și a avut loc în anul 1896. Războiul nu a ținut nici măcar cât o repriză de fotbal întrucât Zanzibar, o putere militara inexistenta pe plan mondial, s-a predat după numai 38-45 de minute.

Conflictul dintre cele două puteri a pornit în momentul în care fostul sultan pro-britanic Hamad bin Thuwaini a murit pe 25 august 1896, iar numirea noului sultan s-a făcut fără acordul consului britanic de la acea vreme.

Astfel, noului sultan i s-a dat un ultimatum să abdice. În zori zilei de 27 august 1896, marina regală a Marii Britanii a atacat palatul regal şi yahtul sultanului. După doar 38 de minute, spun unele surse, sau 45 de minute, după altele, pe castelul regal din Zanzibar a fost arborat stindardul alb. Rapid si eficient.

E adevărat că Regina Marii Britanii nu are nevoie de pașaport? Ce privilegii mai are Regina Elisabeta a II-a?

Noul sultan pe nume Khalid bin Barghash a reușit să fugă în consulatul german din Zanzibar, locul în care a cerut și azil politic. Consulul britanic și-a încoronat protejatul, pe Hamud bin Muhammed, chiar în seara zilei de 27 august 1896.

Care a fost cel mai lung război?

De cealaltă parte, cel mai lung conflict din istorie a fost Războiul de 100 de ani care a ținut, de fapt, 116 ani. Confruntările au avut loc între anii 1337 și 1453 și s-au desfășurat între dinastia de Valois pe de o parte și dinastia Plantagenet pe de cealaltă parte. Miza? Ocuparea tronului Franței lăsat liber după dispariția dinastiei Capețienilor.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot