Casa Mița Biciclista, punctul de atracție din București. Cum a intrat în posesia casei celebra curtezană?

03.01.2023
Casa Mița Biciclista, punctul de atracție din București. Cum a intrat în posesia casei celebra curtezană?

În apropiere de Biserica Amzei din București este în prezent un monument arhitectural şi istoric construit la începutul secolului al XX-lea de către arhitectul Nicolae C. Mihăescu, acesta poartă numele de Casa „Mița Biciclista”, principala locatară fiind chiar faimoasa Mița Biciclista. În anul 2022, casa a intrat într-un amplu proces de restaurare și a devenit un punct de atracție pentru bucureșteni. Care este povestea acestui imobil?

Cine a fost Mița Biciclista?

Mița Biciclista a fost una dintre cele mai râvnite femei de la începutul anilor 1900. Blonda cu părul scurt și ochii verzi, nu foarte înaltă, având un metru şaizeci, Mița era o femeie frumoasă și curtată de personalitati ca Nicolae GrigorescuOctavian Goga şi chiar de Regele Ferdinand. Despre acesta din urmă se spune că i-ar fi făcut cadou casa care îi poartă azi numele. Când a început să îmbătrânească, Maria Mihăescu (cunoscută ca Mița Biciclista) s-a mutat la mansardă şi a închiriat câteva camere pentru a se întreţine.

Comuniștii i-au confiscat casa și faimoasa Mița Biciclista a murit în sărăcie, la 83 de ani, în 1968. Totuși, în casa cu pricina au avut loc numeroase aventuri amoroase în care protagonistă ar fi fost chiar Mița.

Casa Mița Biciclista este un imobil Beaux-Arts cu influențe Art Nouveau. Clădirea are fațade bogat ornamentate, cu balcoane și reliefuri cu heruvimi, cupidoni și lei. În această casă a locuit o perioadă scurtă de timp și istoricul Neagu Djuvara.

„Mi-aduc aminte că odată eram bolnav, în pat, în această oribilă odaie din casa Miţei… Am făcut toate bolile copilăriei, scarlatină, pojar, de toate”, mărturisea Neagu Djuvara.

Casa celebrei curtezane Mița Biciclista s-a dedeschis în luna noiembrie pentru public după 80 de ani cu un mare bal organizat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN).

De ce a fost poreclită Mița Biciclista?

Având un spirit excentric și fiind prima femeie care se plimba cu bicicleta îmbrăcată în pantaloni, prin anul 1898, a fost văzută de ziaristul George Ranetti pedalând pe Calea Victoriei. A primit porecla „Miţa Biciclista” pentru că scriitorul George Ranetti ar fi fost îndrăgostit de ea și aceasta l-ar fi refuzat.

„Când aparea pe Calea Victoriei, aristocratii de la Capsa, burghezii de la Otetelesanu si boemii de la Kubler abandonau politica si svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple si elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov stransi pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci inflorate, cu ghete inalte si cu o cascheta de matase alba, infasurata în voal alb, din care răsăreau încrucisate două ace mari a la Madame Butterfly”, Alexandru Predescu, „Vremuri vechi Bucurestene”.

Casa Mita Biciclista

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot