Casa Mița Biciclista, punctul de atracție din București. Cum a intrat în posesia casei celebra curtezană?

03.01.2023
Casa Mița Biciclista, punctul de atracție din București. Cum a intrat în posesia casei celebra curtezană?

În apropiere de Biserica Amzei din București este în prezent un monument arhitectural şi istoric construit la începutul secolului al XX-lea de către arhitectul Nicolae C. Mihăescu, acesta poartă numele de Casa „Mița Biciclista”, principala locatară fiind chiar faimoasa Mița Biciclista. În anul 2022, casa a intrat într-un amplu proces de restaurare și a devenit un punct de atracție pentru bucureșteni. Care este povestea acestui imobil?

Cine a fost Mița Biciclista?

Mița Biciclista a fost una dintre cele mai râvnite femei de la începutul anilor 1900. Blonda cu părul scurt și ochii verzi, nu foarte înaltă, având un metru şaizeci, Mița era o femeie frumoasă și curtată de personalitati ca Nicolae GrigorescuOctavian Goga şi chiar de Regele Ferdinand. Despre acesta din urmă se spune că i-ar fi făcut cadou casa care îi poartă azi numele. Când a început să îmbătrânească, Maria Mihăescu (cunoscută ca Mița Biciclista) s-a mutat la mansardă şi a închiriat câteva camere pentru a se întreţine.

Comuniștii i-au confiscat casa și faimoasa Mița Biciclista a murit în sărăcie, la 83 de ani, în 1968. Totuși, în casa cu pricina au avut loc numeroase aventuri amoroase în care protagonistă ar fi fost chiar Mița.

Casa Mița Biciclista este un imobil Beaux-Arts cu influențe Art Nouveau. Clădirea are fațade bogat ornamentate, cu balcoane și reliefuri cu heruvimi, cupidoni și lei. În această casă a locuit o perioadă scurtă de timp și istoricul Neagu Djuvara.

„Mi-aduc aminte că odată eram bolnav, în pat, în această oribilă odaie din casa Miţei… Am făcut toate bolile copilăriei, scarlatină, pojar, de toate”, mărturisea Neagu Djuvara.

Casa celebrei curtezane Mița Biciclista s-a dedeschis în luna noiembrie pentru public după 80 de ani cu un mare bal organizat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN).

De ce a fost poreclită Mița Biciclista?

Având un spirit excentric și fiind prima femeie care se plimba cu bicicleta îmbrăcată în pantaloni, prin anul 1898, a fost văzută de ziaristul George Ranetti pedalând pe Calea Victoriei. A primit porecla „Miţa Biciclista” pentru că scriitorul George Ranetti ar fi fost îndrăgostit de ea și aceasta l-ar fi refuzat.

„Când aparea pe Calea Victoriei, aristocratii de la Capsa, burghezii de la Otetelesanu si boemii de la Kubler abandonau politica si svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple si elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov stransi pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci inflorate, cu ghete inalte si cu o cascheta de matase alba, infasurata în voal alb, din care răsăreau încrucisate două ace mari a la Madame Butterfly”, Alexandru Predescu, „Vremuri vechi Bucurestene”.

Casa Mita Biciclista

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot