Cartofi proaspeți vs cartofi congelați. Care sunt mai sănătoși?

15.12.2022
Cartofi proaspeți vs cartofi congelați. Care sunt mai sănătoși?

Cartofii sunt printre cele mai consumate legume din lume. Aceștia pot fi preparați în diferite metode și, potrivit statisticilor, pentru oameni, reprezintă la nivel mondial a patra sursă de energie după orez, grâu și porumb. Cartofii sunt consumați la scară largă, de la copii la adulți, însă de multe ori aceștia nu sunt foarte sănătoși, mai ales dacă sunt prăjiți.

Cartofi proaspeți vs cartofi congelați

Specialiștii în sănătate nu recomandă consumul de cartofi prăjiți. Dacă totuși alegeți să gătiți cartofii în felul acesta, este indicat să îi prăjiți într-un ulei mai sănătos, precum cel de măsline sau de soia, care sunt bogate în acizi grași Omega-3. Sau, să nu refolosiți uleiul.

Nutriționiștii au atras atenția că pentru a avea un organism cât mai sănătos este bine să stăm departe de cartofii prăjiți, considerând acest tip de mâncare ca fiind o adevărată bombă calorică. În schimb, nutriționiștii susțin că piureul de cartofi este sănătos și aduce un aport de energie important corpului uman. Cu alte cuvinte, dacă vreți să consumați cartofi este indicat ca aceștia să fie fierți.

În ceea ce privește cartofii congelați, aceștia sunt și mai nocivi decât cartofii proaspeți prăjiți. Ultimele studii au arătat că aceștia conțin substanțe cancerigene, fiind un adevărat pericol pentru sănătatea umană. Cercetările au arătat că există o substanță numită acrilamidă în cartofii congelați semipreparați, care în cantități mari duce la apariția cancerului.

Acrilamida apare atunci când amidonul se degradează ca urmare a procesului de gătire. Aceasta apare și la cartofii proaspeți prăjiți, atunci când uleiul depășește o anumită temperatură, însă cantitatea este mult redusă spre deosebire de cea pe care o găsim în cartofii congelați.

Specialiștii în domeniul alimentar au atras atenția că vor fi consecințe grave pe termen lung, dacă alegeți să consumați cartofii semipreparați congelați.

Procesul comercial include selecția și sortarea cartofilor, tăierea, albirea, adaugarea de zahăr, uscarea, prăjirea și congelarea. În combinație cu prepararea finală, aceastea generează culoarea, textura și aroma pe care le vedem și simțim când consumăm aceste produse.

Acrilamida se formează în mod natural în timpul gătirii multor produse alimentare. Formarea acrilamidei în produsele din cartofi prăjiți este inevitabilă, a afirmat chimistul alimentar Donald Mottram, potrivit profinews.ro.

În concluzie, cartofii proaspeți prăjiți sunt mai sănătoși decât cartofii congelați, însă chiar și ei dăunează organismului uman dar într-o măsură mai mică.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ultima vară fără război în Europa? Istoric german: „Rusia ar putea ataca Lituania încă din această toamnă”
Ultima vară fără război în Europa? Istoric german: „Rusia ar putea ataca Lituania încă din această toamnă”
Lumea stă pe un butoi de pulbere, după ce Statele Unite ale Americii pare că cedează deliberat mii de kilometri pătrați de teritoriu al Ucrainei către Rusia. Iar rușii, continuă să vrea și... citește tot
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
O serie de state şi teritorii au adoptat ore oficiale atipice, intermediare, cu fracţiuni: India foloseşte GMT+5 h 30 min, Nepal GMT+5 h 45 min, Iran GMT+3 h 30 min. Care sunt explicațiile? De ce... citește tot
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Astăzi, milioane de oameni își încep ziua cu o cafea. Totuși, puțini sunt cei care se gândesc cum a fost descoperită cafeaua. Povestea este veche de peste 1.000 de ani și începe în... citește tot