Care vin este mai sănătos, cel de țară sau cel din comerț?

21.06.2022
Care vin este mai sănătos, cel de țară sau cel din comerț?

Ești sau nu un băutor de vin, cu siguranță ai auzit multe despre beneficiile vinului natural. Aparent, din punct de vedere tehnic, ar trebui ca tot vinul să fie natural.

În cazul vinului din comerț, strugurii sunt prelucrați înainte de a fi transformați în vin. Vinificatorii convenționali folosesc drojdie comercială, sisteme de filtrare și conservanți cu sulfiți în procesul de fermentare, în timp ce vinificatorii „de la țară” spun că folosesc mai puțini sulfiți și doar drojdie naturală.

„Vinul dă curaj și îi face pe bărbați mai pasionali” (Ovidiu)

Vinul de țară nu este neapărat organic. Vinul natural este obținut din struguri organici și este procesat la minimum, folosind foarte puțini sau deloc aditivi, dar asta nu înseamnă că vinul de țară este doar un alt nume pentru vinul certificat organic.

Vin de țară sau vin din raftul magazinelor?

Vinul de la țară provine din struguri cultivați fără îngrășăminte chimice, pesticide și erbicide și transformat în vin cu cât mai puțină intervenție posibilă. Cei care produc vin de țară folosesc drojdie naturală din vița de vie în locul unei tulpini de drojdie comercială, care la rândul ei produce arome distinctive.

De asemenea, vinul de la țară conține foarte puțin sau deloc aditivi și substanțe chimice. Potrivit Best Health, pentru a înțelege cât de semnificativ este acest lucru, iată câțiva dintre potențialii aditivi existenți în vinurile din comerț: zahăr pentru a intensifica alcoolul; albuș de ou, produse lactate, gelatină și vezică de pește pentru a elimina aromele; carbonat de calciu (cretă) pentru a reduce aciditatea; și acid tartric sau acid citric pentru a crește aciditatea.

Un alt aditiv comun este sulful, care are o reputație proastă în rândul băutorilor de vin care se tem că ar putea cauza probleme de sănătate. În realitate, sulful nu este atât de periculos. Alergiile sunt rare și nu provoacă dureri de cap. De fapt, o cantitate mică de sulf adăugată este utilă pentru a menține vinul proaspăt.

Răspunsul la întrebarea „care vin este mai sănătos, cel de țară sau cel din comerț?” depinde de persoana pe care o întrebi și de filozofia ta alimentară, în general. Dacă ești de părere că alimentele naturale sunt mai bune pentru tine, probabil că vei avea aceeași părere despre vinurile naturale. Cuiva căruia îi pasă de propria sănătate, dar și de planetă ar alege în mod evident vinul de țară. Cu toate acestea, scopul principal al vinului este gustul, iar beneficiile pentru sănătate sunt secundare.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot