Care vin este mai sănătos, cel de țară sau cel din comerț?

21.06.2022
Care vin este mai sănătos, cel de țară sau cel din comerț?

Ești sau nu un băutor de vin, cu siguranță ai auzit multe despre beneficiile vinului natural. Aparent, din punct de vedere tehnic, ar trebui ca tot vinul să fie natural.

În cazul vinului din comerț, strugurii sunt prelucrați înainte de a fi transformați în vin. Vinificatorii convenționali folosesc drojdie comercială, sisteme de filtrare și conservanți cu sulfiți în procesul de fermentare, în timp ce vinificatorii „de la țară” spun că folosesc mai puțini sulfiți și doar drojdie naturală.

„Vinul dă curaj și îi face pe bărbați mai pasionali” (Ovidiu)

Vinul de țară nu este neapărat organic. Vinul natural este obținut din struguri organici și este procesat la minimum, folosind foarte puțini sau deloc aditivi, dar asta nu înseamnă că vinul de țară este doar un alt nume pentru vinul certificat organic.

Vin de țară sau vin din raftul magazinelor?

Vinul de la țară provine din struguri cultivați fără îngrășăminte chimice, pesticide și erbicide și transformat în vin cu cât mai puțină intervenție posibilă. Cei care produc vin de țară folosesc drojdie naturală din vița de vie în locul unei tulpini de drojdie comercială, care la rândul ei produce arome distinctive.

De asemenea, vinul de la țară conține foarte puțin sau deloc aditivi și substanțe chimice. Potrivit Best Health, pentru a înțelege cât de semnificativ este acest lucru, iată câțiva dintre potențialii aditivi existenți în vinurile din comerț: zahăr pentru a intensifica alcoolul; albuș de ou, produse lactate, gelatină și vezică de pește pentru a elimina aromele; carbonat de calciu (cretă) pentru a reduce aciditatea; și acid tartric sau acid citric pentru a crește aciditatea.

Un alt aditiv comun este sulful, care are o reputație proastă în rândul băutorilor de vin care se tem că ar putea cauza probleme de sănătate. În realitate, sulful nu este atât de periculos. Alergiile sunt rare și nu provoacă dureri de cap. De fapt, o cantitate mică de sulf adăugată este utilă pentru a menține vinul proaspăt.

Răspunsul la întrebarea „care vin este mai sănătos, cel de țară sau cel din comerț?” depinde de persoana pe care o întrebi și de filozofia ta alimentară, în general. Dacă ești de părere că alimentele naturale sunt mai bune pentru tine, probabil că vei avea aceeași părere despre vinurile naturale. Cuiva căruia îi pasă de propria sănătate, dar și de planetă ar alege în mod evident vinul de țară. Cu toate acestea, scopul principal al vinului este gustul, iar beneficiile pentru sănătate sunt secundare.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?
De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?
Cu siguranță ați văzut măcar o dată rățuștele urmându-și mama pe apă într-un șir indian perfect. Cu toate că acest comportament pare simplu, în spatele lui se află un principiu fizic... citește tot
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Se tot vorbește în aceste zile despre bugetari, al căror număr a ajuns pe întreg teritoriul țării la finalul anului 2024 la 1.266.808 de persoane, scrie stirileprotv.ro. Mai mult, se discută... citește tot
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
La bază, gastronomia românească este o selecție de influențe ale popoarelor care s-au perindat în spaţiul carpato-danubiano-pontic. O mulțime de oameni se întreabă, pe bună dreptate, dacă... citește tot