De ce Italia are forma unei cizme?

05.07.2023
De ce Italia are forma unei cizme?

Italia este una dintre cele mai importante țări din Europa. Această parte a lumii este vizitată în fiecare an de milioane de turiști, edificiile Imperiului Roman arătând impresionant și astăzi. Granițele Italiei s-au tot modificat, de-a lungul timpului, ajungând în prezent ca teritoriul privit de sus să arate precum cu cizmă.

Italia, țara cu teritoriul în formă de cizmă

Situată în Europa de Sud, Italia este în principal o peninsulă, ceea ce o face foarte ușor de observat pe hartă. Țara este înconjurată de 5 corpuri de apă: Marea Adriatică la est, Marea Siciliei la sud, Marea Ionică la sud-est, Marea Ligurică și Marea Tireniană la vest. Trebuie precizat că aceste ultimele două corpuri de apă sunt de altfel o extindere a Mării Mediterane, însă așezarea geografică a făcut ca ele să primească alte denumiri.

DA! Italia arată foarte mult ca o cizmă înaltă purtată de o femeie, cu toc mare și blană în jurul vârfului. Nu trebuie să te uiți prea atent pentru a realiza că țara arată precum o cizmă care lovește o piatră. Italienii spun însă că este de fapt o minge de fotbal, deoarece acest sport este ca o a doua religie pentru ei.

Teritoriul care seamănă cu o piatră este de fapt Sicilia și aparține de Italia. Țara are forma aceasta din cauza mișcării plăcilor tectonice ale Pământului, de-a lungul a milioane de ani. Bucata de pământ italiană a luat forma respectivă, treptat, pe măsură ce Africa s-a tot deplasat, creând placa tectonică europeană, bazinul mediteranean și mai multe lanțuri muntoase, potrivit pastapretzelsandpassports.com.

Regiunea Calabria reprezintă vârful ”cizmei” și este recunoscută în întreaga lume pentru producția de ciuperci porcini, portocale și uleiul de măsline. Această zonă este una dintre cele mai vizitate din țară, deoarece are mai multe plaje superbe.

Puglia este zona aflată în călcâiul ”cizmei” și este cunoscută pentru producerea pastelor. Datorită climei blânde aici sunt cultivați foarte mulți măslini și viță de vie. Așadar, la o privire pe hartă Italia este singura țară din lume care are forma unei cizme.

Foto: Wikipedia.org și pastapretzelsandpassports.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot