De ce Italia are forma unei cizme?

05.07.2023
De ce Italia are forma unei cizme?

Italia este una dintre cele mai importante țări din Europa. Această parte a lumii este vizitată în fiecare an de milioane de turiști, edificiile Imperiului Roman arătând impresionant și astăzi. Granițele Italiei s-au tot modificat, de-a lungul timpului, ajungând în prezent ca teritoriul privit de sus să arate precum cu cizmă.

Italia, țara cu teritoriul în formă de cizmă

Situată în Europa de Sud, Italia este în principal o peninsulă, ceea ce o face foarte ușor de observat pe hartă. Țara este înconjurată de 5 corpuri de apă: Marea Adriatică la est, Marea Siciliei la sud, Marea Ionică la sud-est, Marea Ligurică și Marea Tireniană la vest. Trebuie precizat că aceste ultimele două corpuri de apă sunt de altfel o extindere a Mării Mediterane, însă așezarea geografică a făcut ca ele să primească alte denumiri.

DA! Italia arată foarte mult ca o cizmă înaltă purtată de o femeie, cu toc mare și blană în jurul vârfului. Nu trebuie să te uiți prea atent pentru a realiza că țara arată precum o cizmă care lovește o piatră. Italienii spun însă că este de fapt o minge de fotbal, deoarece acest sport este ca o a doua religie pentru ei.

Teritoriul care seamănă cu o piatră este de fapt Sicilia și aparține de Italia. Țara are forma aceasta din cauza mișcării plăcilor tectonice ale Pământului, de-a lungul a milioane de ani. Bucata de pământ italiană a luat forma respectivă, treptat, pe măsură ce Africa s-a tot deplasat, creând placa tectonică europeană, bazinul mediteranean și mai multe lanțuri muntoase, potrivit pastapretzelsandpassports.com.

Regiunea Calabria reprezintă vârful ”cizmei” și este recunoscută în întreaga lume pentru producția de ciuperci porcini, portocale și uleiul de măsline. Această zonă este una dintre cele mai vizitate din țară, deoarece are mai multe plaje superbe.

Puglia este zona aflată în călcâiul ”cizmei” și este cunoscută pentru producerea pastelor. Datorită climei blânde aici sunt cultivați foarte mulți măslini și viță de vie. Așadar, la o privire pe hartă Italia este singura țară din lume care are forma unei cizme.

Foto: Wikipedia.org și pastapretzelsandpassports.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot