Care sunt țările din Europa care nu au nici trenuri și nici șine de cale ferată?

23.06.2020
Care sunt țările din Europa care nu au nici trenuri și nici șine de cale ferată?

Cine ar fi crezut că în anul 2020 mai sunt țări care să nu aibă cale ferată? Ei bine, în timp ce unele nu au avut niciodată cale ferată, altele au desființat-o. În mod ciudat, în Europa sunt state care nu au nici măcar un metru de cale ferată.

România se poate mândri cu aproximativ 11.000 de kilometri de cale ferată, fix ca în urmă cu 100 de ani. În anul 1989, România avea 24.000 de kilometri, dar jumătate dintre drumurile feroviare s-au dus la fier vechi.

În Europa sunt cinci țări care nu au deloc cale ferată astfel: Andorra, Cipru, Islanda, Malta și San Marino. Nu, Vatican nu intră în această listă întrucât statul situat în centrul Romei are 1,27 km de șine. Malta a avut cândva trenuri, dar șinele au fost ulterior dezafectate odată cu apariția automobilelor.

Dacă majoritatea statelor nu au șine pentru că sunt prea mici, ciudată este prezența Islandei. Insula din Oceanul Atlantic nu a avut niciodată un traseu destinat trenurilor, dar e pe cale să demareze construcția uneia care să se numească „Lava Express”. Totodată, Albania este un caz special, fiind singura țară ale căror șine nu sunt încă electrificate.

La nivel mondial sunt multe state mai mult sau mai puțin cunoscute care nu au șine de cale ferată precum: Butan, Kuweit, Libia, Niger, Oman, Papua Noua Guinee, Qatar, Somalia, Tonga, Vanuatu sau Yemen.

Când a fost construită prima cale ferată în România?

Prima cale ferată dată în folosință pe teritoriul de azi al României a fost calea ferată Oravița–Baziaș din Banat din anul 1854 care servea pentru trafic de marfă. Prima cale ferată construită pentru trafic de călători a fost calea ferată Szeged–Timișoara, care a conectat Timișoara în anul 1857 la rețeaua feroviară.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot