Care sunt sectoarele în București și cum e împărțită Capitala pe sectoare?

29.09.2021
Care sunt sectoarele în București și cum e împărțită Capitala pe sectoare?

Bucureștiul este Capitala României și cel mai mare oraș din țară. Municipiul are o suprafață de 228 de km pătrați și o populație de 1.883.425 de locuitori. Trebuie specificat totuși că zona urbană este mult mai mare, măsurând 412 km pătrați și o populație de 2.158.758 de persoane.

Care sunt sectoarele în București?

Pentru a putea fi administrat cât mai ușor, autoritățile naționale au decis ca Bucureștiul să fie împărțit în șase sectoare. Drept urmare, fiecare sector are un primar și un Consiliu Local, care se ocupă de afaceri locale, precum străzi secundare, parcuri, școli și servicii de curățenie.

Sectorul 1 cuprinde cea mai mare zonă din București, având o suprafață de aproximativ 68 km pătrați. Cu toate acestea, numărul persoanelor care locuiesc în această regiune este de doar 225.453. Cartierele din Sectorul 1 sunt Aviatorilor, Aviației, Băneasa, Bucureștii Noi, Dămăroaia, Domenii, Dorobanți, Gara de Nord, Grivița, Victoriei, Floreasca, Pajura, Pipera, Primăverii, Piața Romană.

Sectorul 2 din București are o suprafață de 32 de km pătrați și o populație de 345.370 de locuitori. Cartierele care se găsesc în sectorul 2 sunt următoarele: Pantelimon, Colentina, Iancului, Tei, Floreasca, Moșilor, Vatra Luminoasă.

Sectorul 3 al Capitalei măsoară aceeași suprafață ca și precedentul, 32 de km pătrați, însă are o populație mai mare, 385.439 de persoane. În sectorul 3 găsim următoarele cartiere: Vitan, Dudești, Titan, Balta Albă, Centru Civic, Dristor, Muncii, Unirii.

Sectorul 4 este ceva mai mare decât ultimele două, având o suprafață de 34 de km pătrați. Cu toate acestea, populația este mai puțină, fiind doar 287.828 de persoane. Cartierele care fac parte din acest sector sunt: Berceni, Giurgiului, Olteniței, Tineretului, Văcărești, Timpuri Noi.

Sectorul 5 este cel mai mic, cu o suprafață de 30 de km pătrați și o populație de 271.575 de persoane. Cartierele care se găsesc în această regiune sunt: Giurgiului, Ferentari, Rahova, Ghencea, Cotroceni, 13 Septembrie.

Sectorul 6 este al doilea cel mai mare sector din București, atât ca suprafață cât și ca populație. Acesta măsoară 38 de km pătrați și are 367.760 de persoane. Cartierele care se găsesc în această zonă sunt următoarele: Giulești, Drumul Taberei, Militari, Crângași, Ghencea.

Cum a fost împărțit Bucureștiul în sectoare?

Principala reforma administrativă a orașului București a avut loc în anul 1830 când se înființează „Sfatul Orășenesc” (actuala Administrație Publică de azi). Mai marii orașului au decis ca Bucureștiul să fie împărțit în cinci zone (sectoare).

150 de ani mai târziu, mai exact în 1979, Capitala României ajunsese deja la opt sectoare, astfel că a avut loc o nouă reformă administrativă. Astfel, Sectorul 1 s-a unit cu Sectorul 8 și noua zonă a devenit Sectorul 1, Sectoarele 2 și 3 s-au unit și noua zonă a devenit Sectorul 2, Sectorul 4 a devenit Sectorul 3, Sectorul 5 a devenit Sectorul 4, Sectorul 6 a devenit Sectorul 5 și, în sfârșit, Sectorul 7 a devenit Sectorul 6.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot