Care sunt sectoarele în București și cum e împărțită Capitala pe sectoare?

29.09.2021
Care sunt sectoarele în București și cum e împărțită Capitala pe sectoare?

Bucureștiul este Capitala României și cel mai mare oraș din țară. Municipiul are o suprafață de 228 de km pătrați și o populație de 1.883.425 de locuitori. Trebuie specificat totuși că zona urbană este mult mai mare, măsurând 412 km pătrați și o populație de 2.158.758 de persoane.

Care sunt sectoarele în București?

Pentru a putea fi administrat cât mai ușor, autoritățile naționale au decis ca Bucureștiul să fie împărțit în șase sectoare. Drept urmare, fiecare sector are un primar și un Consiliu Local, care se ocupă de afaceri locale, precum străzi secundare, parcuri, școli și servicii de curățenie.

Sectorul 1 cuprinde cea mai mare zonă din București, având o suprafață de aproximativ 68 km pătrați. Cu toate acestea, numărul persoanelor care locuiesc în această regiune este de doar 225.453. Cartierele din Sectorul 1 sunt Aviatorilor, Aviației, Băneasa, Bucureștii Noi, Dămăroaia, Domenii, Dorobanți, Gara de Nord, Grivița, Victoriei, Floreasca, Pajura, Pipera, Primăverii, Piața Romană.

Sectorul 2 din București are o suprafață de 32 de km pătrați și o populație de 345.370 de locuitori. Cartierele care se găsesc în sectorul 2 sunt următoarele: Pantelimon, Colentina, Iancului, Tei, Floreasca, Moșilor, Vatra Luminoasă.

Sectorul 3 al Capitalei măsoară aceeași suprafață ca și precedentul, 32 de km pătrați, însă are o populație mai mare, 385.439 de persoane. În sectorul 3 găsim următoarele cartiere: Vitan, Dudești, Titan, Balta Albă, Centru Civic, Dristor, Muncii, Unirii.

Sectorul 4 este ceva mai mare decât ultimele două, având o suprafață de 34 de km pătrați. Cu toate acestea, populația este mai puțină, fiind doar 287.828 de persoane. Cartierele care fac parte din acest sector sunt: Berceni, Giurgiului, Olteniței, Tineretului, Văcărești, Timpuri Noi.

Sectorul 5 este cel mai mic, cu o suprafață de 30 de km pătrați și o populație de 271.575 de persoane. Cartierele care se găsesc în această regiune sunt: Giurgiului, Ferentari, Rahova, Ghencea, Cotroceni, 13 Septembrie.

Sectorul 6 este al doilea cel mai mare sector din București, atât ca suprafață cât și ca populație. Acesta măsoară 38 de km pătrați și are 367.760 de persoane. Cartierele care se găsesc în această zonă sunt următoarele: Giulești, Drumul Taberei, Militari, Crângași, Ghencea.

Cum a fost împărțit Bucureștiul în sectoare?

Principala reforma administrativă a orașului București a avut loc în anul 1830 când se înființează „Sfatul Orășenesc” (actuala Administrație Publică de azi). Mai marii orașului au decis ca Bucureștiul să fie împărțit în cinci zone (sectoare).

150 de ani mai târziu, mai exact în 1979, Capitala României ajunsese deja la opt sectoare, astfel că a avut loc o nouă reformă administrativă. Astfel, Sectorul 1 s-a unit cu Sectorul 8 și noua zonă a devenit Sectorul 1, Sectoarele 2 și 3 s-au unit și noua zonă a devenit Sectorul 2, Sectorul 4 a devenit Sectorul 3, Sectorul 5 a devenit Sectorul 4, Sectorul 6 a devenit Sectorul 5 și, în sfârșit, Sectorul 7 a devenit Sectorul 6.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot