Care sunt localitățile cu cel mai curat aer din țară?

15.10.2020
Care sunt localitățile cu cel mai curat aer din țară?

În acest moment, poluarea aerului este o problemă sensibilă, mult dezbătută. Acțiunile pe care autoritățile ar trebui să le înceapă pentru a avea aer curat sunt legate de reducerea numărului de mașini, promovarea transportului comun și încurajarea alternativelor mai ecologice.

Nu este nevoie să căutăm exemple în afara granițelor, Turda fiind primul oraș din România cu un sistem de transport public complet electric, Cluj urmând exemplul lor.

În România sunt locuri liniștite unde turiștii se pot relaxa, pot respira aer curat și pot admira peisaje superbe.

Satele de unde poți lua o gura de aer curat și ozonat

Fundata este localitatea cu cel mai curat aer din țară. Aceasta este cea mai înaltă localitate din România, aflându-se la o altitudine de 1.360 de metri. Localitatea din județul Brașov este situată la granița dintre Munții Bucegi și Munții Piatra Craiului.

Studiile unei stații meteo din zonă, care măsoară puritatea aerului, au demonstrat acest lucru. Însă acestea nu sunt singurele dovezi. Starea de bine a localnicilor și vârstele înaintate la care ajung aproape toți locuitorii satului întăresc cercetările specialiștilor.

Bătrânii din sat susțin că nu s-au îmbolnăvit niciodată și că nu s-ar muta din Fundata pentru nimic în lume. Ei încurajează vizitarea satului și îi asigură pe turiști că vor întâlni localnici extrem de primitori și dispuși să arate împrejurimile.

O altă zonă cu aer curat este Lăpușna. Aici, specialiștii au spus că se află un gros strat de ozon, fiind al doilea de acest fel la nivel mondial. Satul Lăpușna se află la 72 de km de Tîrgu-Mureș, la capătul Văii Gurghiului.

Aici turiștii pot face terapie cu ozon doar prin simplu fapt că respiră. De asemenea, se pot relaxa și bucura de liniște vizitând obiectivele turistice din zonă. Acestea sunt Castelul Regal de Vânătoare, Mănăstirea și Biserica cu hramurile Sfântului Nicolae și al martirilor Brâncoveni, dar și o păstrăvărie.

Alte beneficii ale aerului de munte, în afară de eliberarea de stres, sunt întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei, ameliorează durerile şi arsurile la stomac, iar crizele de litiază renală sau biliară vor avea o frecvenţă mai mică.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot