Care sunt localitățile cu cel mai curat aer din țară?

15.10.2020
Care sunt localitățile cu cel mai curat aer din țară?

În acest moment, poluarea aerului este o problemă sensibilă, mult dezbătută. Acțiunile pe care autoritățile ar trebui să le înceapă pentru a avea aer curat sunt legate de reducerea numărului de mașini, promovarea transportului comun și încurajarea alternativelor mai ecologice.

Nu este nevoie să căutăm exemple în afara granițelor, Turda fiind primul oraș din România cu un sistem de transport public complet electric, Cluj urmând exemplul lor.

În România sunt locuri liniștite unde turiștii se pot relaxa, pot respira aer curat și pot admira peisaje superbe.

Satele de unde poți lua o gura de aer curat și ozonat

Fundata este localitatea cu cel mai curat aer din țară. Aceasta este cea mai înaltă localitate din România, aflându-se la o altitudine de 1.360 de metri. Localitatea din județul Brașov este situată la granița dintre Munții Bucegi și Munții Piatra Craiului.

Studiile unei stații meteo din zonă, care măsoară puritatea aerului, au demonstrat acest lucru. Însă acestea nu sunt singurele dovezi. Starea de bine a localnicilor și vârstele înaintate la care ajung aproape toți locuitorii satului întăresc cercetările specialiștilor.

Bătrânii din sat susțin că nu s-au îmbolnăvit niciodată și că nu s-ar muta din Fundata pentru nimic în lume. Ei încurajează vizitarea satului și îi asigură pe turiști că vor întâlni localnici extrem de primitori și dispuși să arate împrejurimile.

O altă zonă cu aer curat este Lăpușna. Aici, specialiștii au spus că se află un gros strat de ozon, fiind al doilea de acest fel la nivel mondial. Satul Lăpușna se află la 72 de km de Tîrgu-Mureș, la capătul Văii Gurghiului.

Aici turiștii pot face terapie cu ozon doar prin simplu fapt că respiră. De asemenea, se pot relaxa și bucura de liniște vizitând obiectivele turistice din zonă. Acestea sunt Castelul Regal de Vânătoare, Mănăstirea și Biserica cu hramurile Sfântului Nicolae și al martirilor Brâncoveni, dar și o păstrăvărie.

Alte beneficii ale aerului de munte, în afară de eliberarea de stres, sunt întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei, ameliorează durerile şi arsurile la stomac, iar crizele de litiază renală sau biliară vor avea o frecvenţă mai mică.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot