Care sunt cele mai cunoscute orașe-stea din Europa? De ce au fost construite astfel?

25.01.2021
Care sunt cele mai cunoscute orașe-stea din Europa? De ce au fost construite astfel?

Alături de pastele primavera, forturile stelare sunt unele dintre cele mai tari lucruri pe care le-au făcut vreodată italienii. Concepute în secolul al XV-lea pentru a rezista diferitelor atacuri, astăzi aceste fortărețe hipnotice fac apel la imaginația noastră contemporană.

Majoritatea forturilor stelare sunt atât de „plate” și întinse încât este greu de văzut forma sau de cuprins întinderea de la sol, dar frumusețea lor geometrică perfectă poate fi admirată pe deplin doar dacă este văzută de sus. Din Italia până în India, ele fac o listă minunată de explorare urbană și turism imbatabil.

Care sunt cele mai cunoscute orașe-stea din Europa? De ce au fost construite astfel?

La fel ca fulgii de zăpadă priviți printr-o lupă, există o calitate uimitoare, asemănătoare fractalului, în modul îngrijit și complicat în care au fost așezate, doar că nu vorbim despre minunile naturale.

Un mod cu totul nou, rațional de a proiecta așezări fortificate, „orașele stele” din secolele al XVI-lea și al XVII-lea au fost o bijuterie a erei moderne timpurii și concepute de unele dintre cele mai strălucite minți ale timpului lor.

Știința construirii forturilor de bastion în formă de stea a luat ființă în Italia în timpul Renașterii, când praful de pușcă și tunul au făcut ca vechile ziduri medievale să fie învechite.

Pereții înalți și verticali au dat loc unor metereze joase, care ofereau mai puțin o țintă, în timp ce șanțuri largi, lucrări de terasare înclinate și rețele complexe de bastioane proeminente ar elimina orice punct orb și ar împiedica armatele asediate să vină oriunde lângă metereze.

Acest stil de arhitectură militară își va avea epoca de aur în anii 1500 și în special în anii 1600, perioadă în care multe părți ale Europei au văzut un război aproape neîntrerupt. Nu este o coincidență faptul că unele dintre cele mai bune și mai magnifice exemple ale sale se adună în locuri precum Țările de Jos și Valea Rinului.

Ingineri militari precum francezul Sébastien Le Prestre de Vauban și rivalul său olandez Menno van Coehoorn au ridicat fortificația orașelor aproape la categoria artei. Mai jos este o selecție a unora dintre cele mai frumoase orașe stele din Europa care s-au transformat în adevărate comunități, păstrând în același timp aspectul geometric original.

Orașul-stea Naarden, Olanda

Pentru turiștii interesați de acest stil de arhitectură, Olanda este destinația potrivită. Revolta olandeză (1566-1648) este numele dat lungilor ani de război care au urmat rebeliunii olandeze împotriva stăpânirii spaniole și și-a pus amprenta asupra peisajului urban al unui teren altfel lipsit de fortificații naturale.

Naarden este situat la aproximativ 20 de kilometri de Amsterdam și este înconjurat în întregime de două linii de fortificație și două inele de apă, creând astfel un oraș-stea perfect.

Naarden, Olanda

Orașul-stea Brielle, Olanda

Orașul Brielle a devenit o emblemă în istoria Olandei atunci când a fost capturat de către „Cerșetorii Mării”, o miliție naționalistă marinară. Orașul a devenit minuscul în comparație cu Rotterdam Europoort, cel mai mare port comercial din Europa și cu toate astea bastioanele și șanțul său bine aranjate sunt ușor de observat de sus.

Brielle, Olanda

Palmanova, Italia

Urmând idealurile populare ale unei utopii, Palmanova a fost construită de arhitecții venețieni pentru a satisface dorința de a construi ceva perfect și idealist. La o oră de mers cu mașina spre nord-est de Veneția, era orașul renascentist ideal, ceea ce însemna, de asemenea, că este ideal în sens militar și a fost construit în primul rând pentru armata venețiană ca protecție împotriva Imperiului Otoman.

Pereții sunt în întregime acoperiți de iarbă, pentru a ascunde furtun orașul de ochii dușmanilor. Chiar și astăzi, călătorii vizitează frecvent orașul, fără să observe măcar forma sa unică. De asemenea, a fost construit într-o vale ușor mai joasă decât împrejurimile sale pentru a ajuta camuflajul.

Palmanova, Italia

 

Popularea Palmanova și obținerea migrației populației locale într-un loc atât de impunător și curios a fost totuși o luptă și, pentru o lungă perioadă de timp, armata a fost singurul ei locuitor.

În cele din urmă, guvernul a mutat forțat prizonierii acolo, la începutul secolului al XVII-lea, retrogradându-l efectiv dintr-un oraș utopic într-o colonie penală. Astăzi este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, dar și un oraș care are o populație de peste 5.000 de locuitori.

Lille, Franța

Sébastien Le Prestre de Vauban este unul dintre motivele pentru care au supraviețuit peste două duzini de forturi în Franța. Fortul stelar al secolului al XVII-lea din Lille este acum un parc public, deși site-ul său web spune că „inima Cetății este închisă publicului, deoarece își păstrează utilizarea militară”.

În mod evident, funcționalitatea acestor cetăți variază astăzi, dar uneori acestea găzduiesc festivaluri de muzică până la turiști dornici de odihnă. Citadelle Vauban de pe insula Belle-Île-en-Mer din Bretania are rolul de parc și hotel, unde se pot face plimbări, se poate servi masa sau se poate face o întreagă escapadă de weekend.

Citadelle Vauban, Lille, Franța

Foto: CNN, Citadelle Vauban

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot