Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume?

27.02.2024
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume?

Cine ar fi crezut că în România, o țară cu câteva sute de orașe și zeci de mii de sate și comune, există două localități unde străzile nu au nume. Fix ca în New York, locul unde străzile și bulevarele sunt numerotate cu cifre. Revenind la România, cele două localități sunt Pecica și Sulina.

Pecica și Sulina, orașele cu străzile numerotate

În vestul țării, la Pecica (județul Arad),  un oraș cu 12.000 de suflete, autoritățile au decis să nu dea nume străzilor, ci să le numeroteze cu cifre arabe. Cele 120 de străzi din micul oraș au fost numerotate în 2002. Unul dintre motive pentru care străzile nu au nume este acela că autoritățile au vrut să evide un conflict între români și minoritarii maghiari.

Până în anul 1964, actualul oraș Pecica (fostă comună, oraș din anul 2004) era împărțit în două sectoare distincte: Pecica 1, care corespundea părții române, și Pecica 2, reprezentând partea maghiară a localității, scrie jurnalulnational.ro.

Această divizare implica administrarea separată a celor două părți, fiecare având propriul său primar. În fosta parte maghiară a orașului, străzile aveau nume în limba maghiară. În contrast, în partea română a orașului, străzile nu aveau denumiri specifice. Aici, rezidenții erau identificați în documentele oficiale doar cu numele orașului, „Pecica”, și cu numărul casei. Pentru a evita un conflict etnic, autoritățile au hotărât să implementeze un sistem unitar de numerotare a străzilor, utilizând cifre arabe.

Sulina, numere romane

Străzile pralele cu Dunărea din Sulina sunt numerotate începand cu anul 1856. Orasul a fost reconstruit din ordinul inginerului sef al Comisiei Europene a Dunării (Charles Hartley) folosind modelul oraselor americane (paralelismul si numerotarea străzilor). Asfel au apărut primele trei strazi, Strada I fiind cea de lângă fluviu.

Orașul Sulina are o populație de aproximativ 4000 de locuitori și se ajunge la el doar pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră. Sulina este orașul situat la cea mai joasă altitudine din țară, numai 4 m deasupra nivelului mării, și, totodată, singurul din Europa care are port atât la Dunăre, cât și la Marea Neagră. Printre atracțiile turistice sunt un cimitir maritim, unic în Europa, dar și un far care datează din anul 1802.

Care este singurul oraș care are port și la Dunăre și la Marea Neagră?
port si la Dunare si la Marea Neagra?
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum au ajuns cuvintele unui condamnat la moarte cel mai cunoscut slogan din istorie: „Just do it”?
Cum au ajuns cuvintele unui condamnat la moarte cel mai cunoscut slogan din istorie: „Just do it”?
Unul dintre cele mai cunoscute sloganuri din toate timpurile este, cu siguranță, „Just do it!” („Doar, fă-o!” și aparține companiei americane Nike. Creierul din spatele acestui slogan a... citește tot
De ce nu poți avea încredere în sondajele de opinie? Cum poți să combați manipularea manipulării?
De ce nu poți avea încredere în sondajele de opinie? Cum poți să combați manipularea manipulării?
Cu câteva luni înaintea alegerilor apar, ca ciupercile după ploaie, sondajele de opinie. Acestea sunt menite să sporească șansele unora dintre candidați și să-i influențeze pe cei... citește tot
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
Despre femei se spune, în general, că vorbesc mult. Un studiu arată că femeile vorbesc zilnic cu 13.000 de cuvinte mai mult decât bărbații. Oltencele sunt și mai și. Pe lângă faptul că... citește tot