Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume?

27.02.2024
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume?

Cine ar fi crezut că în România, o țară cu câteva sute de orașe și zeci de mii de sate și comune, există două localități unde străzile nu au nume. Fix ca în New York, locul unde străzile și bulevarele sunt numerotate cu cifre. Revenind la România, cele două localități sunt Pecica și Sulina.

Pecica și Sulina, orașele cu străzile numerotate

În vestul țării, la Pecica (județul Arad),  un oraș cu 12.000 de suflete, autoritățile au decis să nu dea nume străzilor, ci să le numeroteze cu cifre arabe. Cele 120 de străzi din micul oraș au fost numerotate în 2002. Unul dintre motive pentru care străzile nu au nume este acela că autoritățile au vrut să evide un conflict între români și minoritarii maghiari.

Până în anul 1964, actualul oraș Pecica (fostă comună, oraș din anul 2004) era împărțit în două sectoare distincte: Pecica 1, care corespundea părții române, și Pecica 2, reprezentând partea maghiară a localității, scrie jurnalulnational.ro.

Această divizare implica administrarea separată a celor două părți, fiecare având propriul său primar. În fosta parte maghiară a orașului, străzile aveau nume în limba maghiară. În contrast, în partea română a orașului, străzile nu aveau denumiri specifice. Aici, rezidenții erau identificați în documentele oficiale doar cu numele orașului, „Pecica”, și cu numărul casei. Pentru a evita un conflict etnic, autoritățile au hotărât să implementeze un sistem unitar de numerotare a străzilor, utilizând cifre arabe.

Sulina, numere romane

Străzile pralele cu Dunărea din Sulina sunt numerotate începand cu anul 1856. Orasul a fost reconstruit din ordinul inginerului sef al Comisiei Europene a Dunării (Charles Hartley) folosind modelul oraselor americane (paralelismul si numerotarea străzilor). Asfel au apărut primele trei strazi, Strada I fiind cea de lângă fluviu.

Orașul Sulina are o populație de aproximativ 4000 de locuitori și se ajunge la el doar pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră. Sulina este orașul situat la cea mai joasă altitudine din țară, numai 4 m deasupra nivelului mării, și, totodată, singurul din Europa care are port atât la Dunăre, cât și la Marea Neagră. Printre atracțiile turistice sunt un cimitir maritim, unic în Europa, dar și un far care datează din anul 1802.

Care este singurul oraș care are port și la Dunăre și la Marea Neagră?
port si la Dunare si la Marea Neagra?
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Începând de pe data de 1 iulie 2025, polițele RCA vor fi mai scumpe, odată cu expirarea plafonării prețurilor introdusă cu doi ani în urmă. Cele mai mari creșteri se vor resimți în marile... citește tot