Care sunt avantajele obținerii cetățeniei italiene?

03.03.2023
Care sunt avantajele obținerii cetățeniei italiene?

Italia este una dintre cele mai frumoase țări din lume. Foarte mulți români sunt fascinați de istoria Imperiului Roman, de apogeul și decăderea lui, precum și de ceea ce a lăsat în urmă. Din păcate, sunt cetățeni români care au plecat în Italia nu pentru a vizita și pentru a-și căuta un loc de muncă și condiții de trai mai bune.

Potrivit datelor oficiale, în Italia trăiesc aproximativ 1.100.000 de români. Cei mai mulți dintre aceștia sunt simpli rezidenți, în schimb alţii au decis să-şi obţină cetăţenia italiană, nemaidorind să revină în România. În anul 2019, peste 10.000 de români au depus jurământul pentru a obține cetățenia italiană.

Ce avantaje ai dacă ești și cetățean italian?

Pentru a obține cetățenia italiană un român trebuie să îndeplinească anumite condiții obligatorii. Printre acestea trebuie să fie rezident de minim 4 ani și să aibă un loc de muncă stabil, precum și o locuință. Pe lângă aceste condiții legate de venituri, există și altele care trebuie îndeplinite cum ar fi: să nu aibă antecedente penale, să prezinte faptul că își poate întreține familia, că vorbește și scrie fluent limba italiană și că are o oarecare legătură cu această țară. Cetățenia poate fi obținută după depunerea unor acte la autoritățile italiene, însă aici trebuie precizat că birocrația este destul de mare.

Conform datelor oficiale, în Italia, există puțin peste 600.000 de femei românce, în timp ce bărbații se apropie de 500.000. Cei mai mulți dintre aceștia nu doresc să obțină cetățenia italiană și vor să se întoarcă în țara natală, la un moment dat. În schimb, alții au devenit cetățeni italieni sau sunt în curs de a deveni, existând și câteva avantaje din acest proces.

În primul rând, persoanele care au cetățenie italiană au drept de vot în această țară și pot ocupa funcții publice. În al doilea rând, oamenii pot călători în anumite țări fără a solicita viză. De exemplu, pentru a merge în Statele Unite ale Americii cetățenii români trebuie să obțină viză de la Ambasada SUA, iar dacă ar avea și pașaport italian nu ar mai fi nevoie de acest proces. Trebuie precizat că alte drepturi în plus nu sunt pentru un cetățean italian față de un rezident, asta și pentru că atât România, cât și Italia fac parte din Uniunea Europeană care garantează drepturile cetățenilor pe întreaga suprafață a blocului comunitar.

Iată ce acte îți trebuie pentru a obține cetățenia italiană:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Între Norvegia și Coreea de Nord sunt peste 7.000 de km. Deși sunt state situate în două părți total opuse ale Globului, pentru a ajunge din Norvegia (Europa) în Coreea de Nord (Asia) trebuie... citește tot
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Populația unui stat nu este direct proporțională cu mărimea acestuia. Ba dimpotrivă. Statele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. Totuși, nu cel mai mare stat... citește tot
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot