Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!

29.05.2024
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!

Populația unui stat nu este direct proporțională cu mărimea acestuia. Ba dimpotrivă. Statele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. Totuși, nu cel mai mare stat (Rusia) are cea mai mică densitate din lume. De fapt, al 20-lea stat ca suprafață din lume are cea mai mică densitate. Este vorba despre Mongolia.

Mongolia, statul cu cea mai mică densitate

Mongolia este o țară vastă fără ieșire la mare, care se întinde de la Rusia în nord până la China în sud. Deși nu este cea mai mare țară din lume ca dimensiune (locul 20 în lume ca suprafață), aceasta are cea mai mică densitate a populației din lume. În unele regiuni, este posibil să treci zile fără să dai peste altă persoană, scrie britannica.com.

Mongolia are o densitate a populației de 1 loc/km². Cu o suprafață de 1.564.116 km², Mongolia are o populație cât Bucureștiul: 3,5 milioane de locuitori. În mod hilar, aici sunt aproape la fel de mulți cai ca numărul de oameni. De altfel, un proverb local explică acest aspect, „un mongol fără cal este ca o pasăre fără aripi”.

66,7 % din populație trăiește în mediul urban (peste 2,3 milioane de persoane), în timp ce vârsta medie a mongolilor este de 27 de ani.

Mongolia este formată în mare parte din stepe, deșerturi și munți. Clima este uscată și nu foarte bogată în precipitații. Mongolia găzduiește o parte semnificativă a deșertului Gobi. Cifrele arată că aproximativ 30% din suprafața totală a teritoriului Mongoliei este ocupată de acest deșert.

De ce este numită „Țara cerului albastru”?

Mongolia este cunoscută sub denumirea de „țara cerului albastru” întrucât cerul are nuanțe clare. În ciuda faptului că soarele strălucește până la 250 de zile pe an în Mongolia, temperaturile sunt reci din pricina altitudinii. Platoul mongol (cel mai întins podiș din Asia) are o înălțime cuprinsă între 900 și 1500 m. Platoul este înconjurat de munți ce ating o altitudine între 3000 și 5000 de m.

Care este statul cu cea mai mare densitate de populație?

Monaco are 19.083,37 de locuitori/km². Acest principat mic din Europa este situat pe coasta de nord a Mării Mediterane. Populația țării este de doar 38.960 de cetățeni, ceea ce o face una dintre cele mai puțin populate țări din lume. Toată lumea trăieşte într-un spaţiu de doar 1,21 kilometri pătrați, făcând din Monaco a doua cea mai mică țară din lume ca suprafață. Doar Vaticanul este mai mic.

Densitatea populației este de 19.083,37 locuitori pe kilometru pătrat, fiind astfel cea mai dens populată țară din lume. Interesant este că populația nativă din Monaco, cunoscută sub numele de monegasci, este o minoritate în țară, deoarece majoritatea rezidenților provin din Franța și din alte țări europene.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot