Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!

29.05.2024
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!

Populația unui stat nu este direct proporțională cu mărimea acestuia. Ba dimpotrivă. Statele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. Totuși, nu cel mai mare stat (Rusia) are cea mai mică densitate din lume. De fapt, al 20-lea stat ca suprafață din lume are cea mai mică densitate. Este vorba despre Mongolia.

Mongolia, statul cu cea mai mică densitate

Mongolia este o țară vastă fără ieșire la mare, care se întinde de la Rusia în nord până la China în sud. Deși nu este cea mai mare țară din lume ca dimensiune (locul 20 în lume ca suprafață), aceasta are cea mai mică densitate a populației din lume. În unele regiuni, este posibil să treci zile fără să dai peste altă persoană, scrie britannica.com.

Mongolia are o densitate a populației de 1 loc/km². Cu o suprafață de 1.564.116 km², Mongolia are o populație cât Bucureștiul: 3,5 milioane de locuitori. În mod hilar, aici sunt aproape la fel de mulți cai ca numărul de oameni. De altfel, un proverb local explică acest aspect, „un mongol fără cal este ca o pasăre fără aripi”.

66,7 % din populație trăiește în mediul urban (peste 2,3 milioane de persoane), în timp ce vârsta medie a mongolilor este de 27 de ani.

Mongolia este formată în mare parte din stepe, deșerturi și munți. Clima este uscată și nu foarte bogată în precipitații. Mongolia găzduiește o parte semnificativă a deșertului Gobi. Cifrele arată că aproximativ 30% din suprafața totală a teritoriului Mongoliei este ocupată de acest deșert.

De ce este numită „Țara cerului albastru”?

Mongolia este cunoscută sub denumirea de „țara cerului albastru” întrucât cerul are nuanțe clare. În ciuda faptului că soarele strălucește până la 250 de zile pe an în Mongolia, temperaturile sunt reci din pricina altitudinii. Platoul mongol (cel mai întins podiș din Asia) are o înălțime cuprinsă între 900 și 1500 m. Platoul este înconjurat de munți ce ating o altitudine între 3000 și 5000 de m.

Care este statul cu cea mai mare densitate de populație?

Monaco are 19.083,37 de locuitori/km². Acest principat mic din Europa este situat pe coasta de nord a Mării Mediterane. Populația țării este de doar 38.960 de cetățeni, ceea ce o face una dintre cele mai puțin populate țări din lume. Toată lumea trăieşte într-un spaţiu de doar 1,21 kilometri pătrați, făcând din Monaco a doua cea mai mică țară din lume ca suprafață. Doar Vaticanul este mai mic.

Densitatea populației este de 19.083,37 locuitori pe kilometru pătrat, fiind astfel cea mai dens populată țară din lume. Interesant este că populația nativă din Monaco, cunoscută sub numele de monegasci, este o minoritate în țară, deoarece majoritatea rezidenților provin din Franța și din alte țări europene.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot