Care a fost cel mai mare imperiu din istorie? S-a întins din Asia până în nordul Moldovei de astăzi!

12.09.2022
Care a fost cel mai mare imperiu din istorie? S-a întins din Asia până în nordul Moldovei de astăzi!

Societățile din prezent sunt rezultatele confruntărilor aprige pe care strămoșii noștri le-au avut de-a lungul secolelor. Un vechi proverb spune că istoria îi consemnează pe cei victorioși, astfel cel mai des se vorbește despre fostul Imperiu Roman sau Imperiul lui Alexandru cel Mare. Însă, a existat un lider care a reușit să formeze cel mai mare imperiu din istoria omenirii, de la Marea Japoniei, până în Europa Centrală. Care a fost cel mai mare imperiu din istorie?

Cine este Ginghis Han?

imperiu

Temugin sau Ginghis Han cum l-a consemnat istoria, a fost unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile, punând bazele Imperiului Mongol. Locul și anul nașterii cu exactitate ale acestuia sunt puse sub semnul întrebării. Legendele spun că la momentul nașterii sale, Temugin strângea în mână un cheag de sânge, semn că i-a fost menit să devină un lider important. Până la venirea acestuia în fruntea tribului, coloniile din zona Mongoliei se luptau pentru diverse mini recompense. Temugin era convins că supraviețuirea în stepele Asiei era posibilă doar prin unirea triburilor, astfel începe o adevărată campanie de a-și căuta aliați pentru a-și elimina adversarii. În anul 1206 primește titlul de „Rege Universal și Etern” sau „Ginghis Han”.

Cu o armată de peste 50.000 de soldați pornește invadarea Chinei. Populații întregi au fost măcelărite, iar toate orașele din calea soldaților au fost jefuite sau incendiate. După cucerirea Chinei, acesta impune Coreei să plătească tribut. Până în 1279, Imperiul avea să cunoască gloria absolută, cu teritoriul întins de la Marea Japoniei până în ținuturile Ucrainei și chiar în partea Moldovei din România. Dimensiunea sa era atât de mare, încât cuprindea de două ori Imperiul Roman și de patru ori Imperiul lui Alexandru cel Mare. La data de 25 august 1227, Ginghis Han moare, iar doi ani mai târziu, Imperiul se împarte între fii acestuia.

Moștenirea lui Ginghis Han

Imperiul Mongol a cunoscut cea mai mare expansiune teritorială și economică în timpul vieții sale. După moartea acestuia, Imperiul s-a împărțit în 4 hanate, fiecare având propriile obiective: Hoarda de Aur, Chagatai, Ilhanat și dinastia Yuan din China. Până în secolul al XIX-lea ultimele hanate mongole au fost anihilate.

Mai multe echipe de cercetători au realizat analize independente din care reiese că 16 milioane de oameni din întreaga lume sunt descendenți ai lui Ginghis Han. În Europa, 1 din 200 de bărbați au în memoria celulară același cromozom Y cu acesta.

Foto: Depositphotos.com & Foto: Wanano.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot