Care este singurul satelit natural al Pământului?

29.06.2021
Care este singurul satelit natural al Pământului?

Luna este singurul corp ceresc pe care omul a pășit până în prezent. Ea orbitează Pământul, fiind singurul satelit natural permanent al planetei noastre și al cincilea satelit ca mărime din Sistemul Solar, după Ganymede (Jupiter), Titan (Saturn), Callisto și Io (Jupiter).

În sistemul nostru solar există cel puţin 135 de sateliți, cei mai mulți avându-i Saturn (46). În jurul Pământului orbitează cel puţin zece corpuri misterioase. Cinci sunt asteroizi, fiind reținuți temporar de câmpul gravitațional, patru sunt probabil rămășițe ale rachetei Apollo 13, în timp ce al zecelea, care este și cel mai mare, este Luna.
Luna mai este al doilea obiect ca luminozitate de pe cerul înstelat după Soare, în ciuda faptului că suprafața sa este în totalitate neagră.

Există mai multe teorii cu privire la nașterea Lunii. Cea mai răspândită dintre acestea spune că Luna s-a format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani din resturile rezultate ca urmare a impactului major dintre Pământ și un planetoid de dimensiunile lui Marte, denumit Theia.

Luna orbitează la o distanță de 384.000 km de Pământ, adică de 400 de ori mai puțin decât distanța până la Soare. Asta înseamnă că 30 de planete de dimensiunea Pământului s-ar putea încadra între planeta noastră și Lună. Interesant este faptul că Luna se îndepărtează de Pământ cu câte un centimetru în fiecare an.

Pământul a avut doi sateliți naturali. Ce s-a întâmplat cu cel de-al doilea?

Diametrul satelitului natural al Pământului este de 3.476 km, adică de 3,7 ori mai puțin comparativ cu Terra. Ea completează o orbită în 27,3 zile, iar fazele lunare se repetă odată la fiecare 29,5 zile. De asemenea, temperatura la suprafață variază de la 117 grade Celsius (în plină zi), până la -173 grade Celsius (în plină noapte).

Luna se rotește cu același ritm în care se învârte în jurul Pământului, astfel că ne arată mereu aceeași față (fenomenul se numește rotație sincronă). Majoritatea efectelor mareice de pe Terra sunt cauzate de gravitatia selenara, si mult mai slab de catre Soare. Datorită librațiilor, vedem mai mult de jumătate (59%) din suprafața selenară. Centrul de masă al Lunii diferă de centrul geometric cu aproximativ doi kilometri în direcția Pământului.

O teorie nouă lansată de oamenii de ştiinţă spune că Luna nu a fost singurul satelit natural al Pământului. Se pare că Luna a avut o „soră geamănă” despre care cercetătorii susțin că ar fi supravieţuit doar câteva milioane de ani înainte de a intra în coliziune cu actualul satelit natural, impact în urma căruia ar fi format corp comun.
Cercetătorii sunt de părere că munţii din peisajul Lunii sunt de fapt rămăşiţe ale lunii mai mici formate în timpul respectivei coliziuni.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot