Care este povestea orașului românesc Vâlcov, singurul loc din Europa unde se găseau icre negre?

Sorin Florea
26.11.2020
Care este povestea orașului românesc Vâlcov, singurul loc din Europa unde se găseau icre negre?

Vâlcov, singurul loc din Europa unde se găseau icre negre. Orașele din România au avut, de-a lungul timpului, momente înfloritoare prin care au rămas în istorie. Unul dintre acestea a fost Vâlcov, un oraș de pe Chilia, brațul nordic al Dunării. Atestarea acestei localități a fost făcută, pentru prima dată, în documente, în anul 1746, când un grup de lipoveni de origine rusă s-au așezat într-un sat părăsit.

Orașul Vâlcov, numit „Mica Veneție”

Localitatea a devenit cunoscută, în special, după cel de-al Doilea Război Mondial, când ajunsese să fie singurul loc din Europa unde se găseau icre negre. Dorothy Hosmer, de la National Geographic, a fost impresionată de micul orășel pe care l-a numit „Veneția Deltei”. Odată cu finalizarea conflictului militar, Basarabia a fost alipită Uniunii Sovietice, la fel ca orașul de pe malul nordic al fluviului.

Caviarul, mâncat cu lingura din borcan

Oamenii care au trăit în Vâlcov au avut o viață grea. În secolul trecut, activitățile lor se desfășurau în jurul pescuitului. Multe dintre bucatele puse de aceștia pe masă proveneau din Dunăre. Puțini dintre ei știau că o parte din ceea ce mâncau aproape zilnic erau adevărate delicatese.

În perioada comunismului, orașul Vâlcov a avut momentul său de glorie, fiindcă în zonă se găseau din abundență sturioni și drept urmare și  icre negre. Din păcate, pescarii consumau caviarul nu ca fel principal, ci îl păstrau pentru copii să le dea de mâncare, atunci când nu aveau pește.

De fapt, în perioada interbelică, negustorii, care erau greci, luau tot peștele și tot caviarul. Pescarilor le rămâneau numai capetele și măruntaiele. Poate vă spuneți ‘puah, măruntaie!‘ Dar, de exemplu, măruntaiele de miel sunt bune pentru supă. Ei bine, mațele de sturion sunt chiar foarte, foarte bune. Pot fi groase de vreo 2 cm. Sunt o delicatesă. Din ele se face o zeamă, așa-zisul borș pescăresc, se fac plăcinte sau ardei umpluți. Bunicul soției mele, atunci când prindea un sturion și reușea să vină acasă cu puțin caviar, îl punea într-un borcan pe masă și spunea: ‘Mâncați-l acum, că va veni o vreme cînd n-o să mai puteți mânca așa ceva’. Și a avut dreptate, a declarat Nicu Efimov, președintele Asociației Pescarilor din Sf. Gheorghe, potrivit g4media.ro.

Liderii comuniști adorau caviarul

În anii 70′-80′, în perioada de glorie a comunismului, partidul a luat hotărârea să construiască o fabrică la Vâlcov, care să producă și să exporte icre negre. În anii 90′, un restaurant din New York servea caviar care provenea din micul sat din Delta Dunării. După căderea comunismului, compania privată care a preluat producția a revândut-o unei firme din Hamburg. Noua firmă a vândut caviar din Delta Dunării, spunând că este din Iran din Marea Caspică.

Sturionul și caviarul au fost considerate delicatese de mai mari Partidului Comunist și de fiecare dată când aceștia ajungeau în zonă doreau să guste aceste produse. Între timp, caviarul și sturionii din România pescuiți în Marea Neagră sunt acum doar amintiri ale unor vremuri apuse.

Peisaj din Delta Dunării unde se putea pescui sturioni

Foto: adevarul.ro și ro.wikipedia.org

Cele mai noi articole
Care sunt cele mai cunoscute orașe-stea din Europa? De ce au fost construite astfel?
Care sunt cele mai cunoscute orașe-stea din Europa? De ce au fost construite astfel?
Alături de pastele primavera, forturile stelare sunt unele dintre cele mai tari lucruri pe care le-au făcut vreodată italienii. Concepute în secolul al XV-lea pentru a rezista diferitelor... citește tot
Cum arăta testamentul lui Vasile Alecsandri? Cui a lăsat averea poetul?
Cum arăta testamentul lui Vasile Alecsandri? Cui a lăsat averea poetul?
La data de 3 septembrie 1890 se stingea din viață Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai mari poeți din istoria României. Cu patru ani înainte să moară, mai exact la 21 septembrie 1886,... citește tot
Este adevărat că lupul are un singur partener toată viața?
Este adevărat că lupul are un singur partener toată viața?
Lupul este unul dintre animalele care se aseamănă în multe aspecte cu omul. Comportamentul acestuia îi denotă caracterul, fiind un animal care se împerechează pe viață. Ba mai mult, asemeni... citește tot
loading...
Inchide