Care este povestea ghețarului Scărișoara, al doilea ca mărime din Europa?

07.04.2021
Care este povestea ghețarului Scărișoara, al doilea ca mărime din Europa?

Peștera Scărișoara este una dintre cele mai mari peșteri de gheață din România. Aceasta este considerată o adevărată minune mondială și se află în munții Apuseni. În această peșteră se găsește ghețarul Scărișoara, al doilea ghețar subteran ca mărime din Europa. Cu un volum de 75.000 de metri cubi, acesta se află sub munții Bihorului de mai bine de 3.500 de ani.

Istoria peșterii Scărișoara

Trebuie specificat de la bun început că nu se știe data exactă când a fost descoperită peștera. Primele informații științifice au fost făcute, în anul 1863, de geograful austriac Arnold Schmidl, care a făcut câteva observații și prima hartă a grotei. Ulterior, ea a fost explorată de omul de știință român Emil Racoviță între 1921 și 1923, care a menționat-o în lucrarea sa din anul 1927, „Speologia”.

Cum s-a format peștera de gheață?

Peștera de gheață s-a format acum mai bine de 3.500 de ani, în timpul glaciaţiunilor, când munții Carpați erau acoperiți de zăpadă și gheață. Potrivit cercetătorilor, cea mai veche gheață de la bază are 4.000 de ani.

Peștera coboară până la o adâncime de 105 m, iar aspectul ei se schimbă gradual, fiind de o frumusețe incredibilă. Stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, coralite, gururi și multe altele. Majoritatea dintre acestea se găsesc în Galeria Coman, apropiindu-se în același timp la numai câțiva metri de cea de a doua perlă a sistemului carstic Scărișoara – peștera Pojarul Poliței.

Cum arată Peștera Scărișoara?

Intrarea în Ghețarul de la Scărișoara se face printr-un impresionant aven, a cărui gură, cu un diametru de 60 m, se deschide în pădurea din marginea platoului. O potecă îngustă săpată în stâncă și câteva scări metalice ancorate în pereți înlesnesc coborârea celor 48 m cât măsoară adâncimea avenului. Pe fundul lui se păstrează în tot timpul anului un strat gros de zăpadă. Aici se pătrunde în Sala Mare printr-un impresionant portal măsurând 24 m lățime și 17 m înălțime, potrivit Wikipedia.

Peștera are o încăpere unică, care se dezvoltă pe o suprafață de 700 de m. În mijlocul ei se află un imens bloc de gheață, cu un volum de 80.000 m3. Fauna este săracă, însă flora este variată și oferă botaniștilor un teren vast de cercetare. Peștera este amenajată corespunzător pentru a putea fi vizitată și are ghizi autorizați.

Foto: cunoastelumea.ro și Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot