Cum arată Pasul Urdele, cel mai înalt pas din Munții Carpați?

15.02.2021
Cum arată Pasul Urdele, cel mai înalt pas din Munții Carpați?

Pasul sau trecătoarea reprezintă o zonă mai îngustă aflată în lungul unei văi dintre munți sau dealuri. În România, cel mai înalt pas este Pasul Urdele, din Munţii Parâng, care este găsește la o altitidune de 2.141 m. Zona deservește ca loc de traversare de pe o culme a muntelui pe alta.

Pasul Urdele, zona de relaxare de pe Transalpina

Trecătoarea se află pe șoseaua Transalpina și reprezintă o zonă de relaxare, înainte de a traversa muntele în partea cealaltă. De aici pot fi admirați Munţii Parâng în toată splendoarea lor. Pasul Urdele reprezintă punctul cel mai înalt de pe drumul național Transalpina.

Șoseaua este închisă pe timpul iernii, din cauza căderilor masive de zăpadă, și face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Transalpina străbate patru județe și are mai multe puncte care depășesc 2.000 de m înălțime.

Drumul național trece prin Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba, traversând Munții Parâng de la sud la nord. Zona cea mai ridicată se găsește în județul Vâlcea, pe o bucată de aproximativ 20 de km, care se prezintă ca o „șosea de creastă”, în apropiere de vârfurile Dengheru (2.084 m), Păpușa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) și Muntinu (2.062 m).

Cum a fost construită Transalpina?

Transalpina a fost construită şi pietruită de către germani în timpul Primului Război Mondial (1914-1918), din raţiuni militare, însă a fost extrem de puțin utilizată. Regele Carol al II-lea a fost cel care și-a dorit reabilitarea drumului. Lucrările de refacere decise de rege au durat 5 ani, din 1934 până în anul 1939.

La inaugurarea drumului, în vara anului 1939, a participat și regele Carol al II-lea, însoțit de viitorul rege Mihai I, precum și primul-ministru Gheorghe Tătărescu și soția sa Arethia. O bună perioadă, drumul a fost cunoscut sub denumirea de „Drumul Regelui”.

Inițial, acest traseu a fost folosit de către păstorii din Mărginimea Sibiului pentru a traversa munții, cu turmele de oi, în Țara Românească și era o simplă potecă cunoscută ca „Poteca Dracului”. După mai multe lucrări de modernizare, de-a lungul timpului, șoseaua a fost deschisă circulației pe 15 august 2015, la ora 07:00.

Alături de Transfăgărășan, Transalpina este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România. De fapt, Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m).

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot