Cum arăta Transalpina în anul 1967? | VIDEO

31.03.2020
Cum arăta Transalpina în anul 1967? | VIDEO

Alături de Transfăgărășan, Transalpina este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România. De fapt, Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Totuși, cum arăta drumul în anul 1967?

Transalpina străbate patru județe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de km.

Transalpina, construită de nemți

Transalpina a fost construită şi pietruită de către germani în timpul Primului Război Mondial (1914-1918), din raţiuni militare, însă a fost extrem de puțin utilizată. Regele Carol al II-lea a fost cel care și-a dorit reabilitarea drumului. Lucrările de refacere decise de rege au durat cinci ani, din 1934 până în anul 1939.

La inaugurarea drumului, în vara anului 1939, a participat și regele Carol al II-lea, însoțit de viitorul rege Mihai I, precum și primul-ministru Gheorghe Tătărescu și soția sa Arethia. O perioadă de câțiva zeci de ani, drumul a fost cunoscut la nivel național și chiar internațional sub denumirea de „Drumul Regelui”.

Pe canalul Youtube a fost încărcat un scurt metraj intitulat „Un traseu turistic pe săptămână, Novaci-Șugag”. Filmulețul cu pricina face publice mai multe cadre din anul 1967 cu o mașină care merge pe cel mai înalt drum din România.

„Drumul urmează crestele munților prin locuri de splendidă frumusețe. Notați că toate acestea sunt filmate în iulie, când dumneavoastră vă topeați de căldură în București. Posesori de autoturisme, nu scăpați ocazia de a escalada Carpații pe patru roți!”, se specifică în filmare.

Cum arăta Transalpina în anul 1967?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot