Care este locul unde nu există întuneric și soarele nu apune niciodată?

08.05.2021
Care este locul unde nu există întuneric și soarele nu apune niciodată?

Deși pare un fenomen ciudat, într-adevăr există un loc pe planetă unde soarele nu apune niciodată. La Polul Nord, soarele stă pe cer 24 de ore din 24, fiind tot timpul lumină. O situație normală în această parte a globului, însă complet stranie pentru omul de rând.

Este greu de imaginat o viață în care să nu fie zi și noapte, iar afară să fie tot timpul lumină. Cel mai probabil, ciclul vieții și funcționarea organismului uman ar fi complet schimbate. Cu toate acestea, există oameni care trăiesc în apropierea cercului polar de nord și s-au adaptat fenomenului.

De exemplu în localitatea Fairbanks, Alaska, soarele apune după miezul nopții în timpul echinocțiului de primăvară. Oamenii s-au obișnuit cu acest fapt și își continuă viața în ritmul lor obișnuit.

De ce nu apune soarele la Polul Nord?

Situația de la Polul Nord este diferită față de cea de pe restul globului. Aici, soarele poate sta pe cer zile întregi sau poate să nu fie văzut cu lunile. Un fenomen ciudat care are, totuși, o explicație logică.

La Polul Nord, lucrurile se desfășoară după două evenimente: noaptea polară și ziua polară. Astfel, în timpul solstițiului de vară soarele doar se apropie de orizont, dar niciodată nu apune. Drept urmare, există mai multe zile la rând în care soarele stă pe cer continuu. În schimb pe timpul solstițiului de iarnă, noaptea polară își face apariția, iar soarele nu se vede cu lunile. La pol aceste excepții au loc tot timpul anului, astfel încât acolo în decursul unui an lumina de zi durează în continuu 6 luni, urmată de 6 luni de noapte.

Cum ajungi la Polul Nord?

Polul Nord reprezintă punctul cel mai nordic de pe planetă. Potrivit cercetătorilor, acesta este definit ca fiind punctul de intersecție între axa de rotație a Pământului și suprafața globului în emisfera nordică, unde se întâlnesc toate meridianele⁠ și fusele orare.

Trebuie specificat că dacă doriți să călătoriți la Polul Nord o busolă nu vă va duce neaparat acolo. Acest lucru se datorează faptului că există o diferență între Polul Nord geografic și Polul Nord geomagnetic. Acesta din urmă este urmărit de busola și GPS-ul din ziua de astăzi. Polii geomagnetici se schimbă de-a lungul timpului, așa că ceea ce a fost în nord geomagnetic acum 10 ani nu este același lucru ca în ziua de astăzi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot