Care este istoria dopajului?

14.09.2023
Care este istoria dopajului?

Istoria dopajului în sport este lungă și complexă, cu evoluții semnificative de-a lungul timpului. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupați să își învingă adversarii în competiții cu orice preț, astfel că nu s-au dezis să trișeze și să își asume merite pe nedrept.

Potrivit datelor istorice, încă din Grecia Antică, sportivii foloseau diferite metode pentru a-și îmbunătăți performanța. Acestea includeau consumul de plante, diferite substanțe stimulatorii și chiar vin. Utilizarea dopajului a devenit din ce în ce mai răspândită odată cu dezvoltarea medicamentelor și a tehnologiilor chimice. Diverse substanțe precum cocaina, heroina, amfetaminele și stricnina erau folosite în sporturi precum ciclismul și atletismul.

Înainte de introducerea regulamentului de dopaj, au existat rapoarte ample despre utilizarea de droguri pentru îmbunătățirea performanței în timpul Jocurilor Olimpice moderne. În 1904, Thomas Hicks, câștigătorul maratonului, a luat stricnină de mai multe ori în timpul cursei. La Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1932, se spunea că înotătorii japonezi erau „pompați cu oxigen”, potrivit sciencedirect.com.

Începând cu anii 1920, odată cu creșterea preocupărilor legate de sănătatea sportivilor și de echitatea competiției, au început să apară primele regulamente antidoping. Cu toate acestea, controalele și aplicarea acestor regulamente erau încă precare.

Pedepse severe pentru dopaj

Scandalurile legate de dopaj au devenit din ce în ce mai frecvente în sportul de nivel înalt, în perioada anilor 1960 – 1970. Unul dintre cele mai notorii cazuri a fost folosirea generalizată de către sportivii est-germani a substanțelor dopante în timpul R.D.G. (Republica Democrată Germană). Acest lucru a dus la o creștere a preocupărilor și a încurajat eforturile pentru combaterea dopajului.

Organizațiile sportive internaționale, cum ar fi Comitetul Olimpic Internațional (COI) și Agenția Mondială Antidoping (AMA), au fost înființate pentru a coordona și reglementa eforturile antidoping la nivel global. S-au dezvoltat teste mai sofisticate pentru detectarea substanțelor dopante, iar sancțiunile pentru sportivii găsiți vinovați au devenit mai severe.

După anii 2000, lupta împotriva dopajului a devenit mai intensă, cu eforturi constante pentru a depista noi substanțe dopante și pentru a îmbunătăți tehnologiile de testare. S-au înăsprit regulamentele antidoping, iar sportivii sunt supuși unor teste frecvente în timpul și în afara competițiilor.

Cu toate acestea, dopajul rămâne o problemă persistentă în sport, iar autoritățile lucrează în continuare la combaterea sa prin reglementări mai stricte, educație și testare îmbunătățită.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot