Care este istoria dopajului?

14.09.2023
Care este istoria dopajului?

Istoria dopajului în sport este lungă și complexă, cu evoluții semnificative de-a lungul timpului. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupați să își învingă adversarii în competiții cu orice preț, astfel că nu s-au dezis să trișeze și să își asume merite pe nedrept.

Potrivit datelor istorice, încă din Grecia Antică, sportivii foloseau diferite metode pentru a-și îmbunătăți performanța. Acestea includeau consumul de plante, diferite substanțe stimulatorii și chiar vin. Utilizarea dopajului a devenit din ce în ce mai răspândită odată cu dezvoltarea medicamentelor și a tehnologiilor chimice. Diverse substanțe precum cocaina, heroina, amfetaminele și stricnina erau folosite în sporturi precum ciclismul și atletismul.

Înainte de introducerea regulamentului de dopaj, au existat rapoarte ample despre utilizarea de droguri pentru îmbunătățirea performanței în timpul Jocurilor Olimpice moderne. În 1904, Thomas Hicks, câștigătorul maratonului, a luat stricnină de mai multe ori în timpul cursei. La Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1932, se spunea că înotătorii japonezi erau „pompați cu oxigen”, potrivit sciencedirect.com.

Începând cu anii 1920, odată cu creșterea preocupărilor legate de sănătatea sportivilor și de echitatea competiției, au început să apară primele regulamente antidoping. Cu toate acestea, controalele și aplicarea acestor regulamente erau încă precare.

Pedepse severe pentru dopaj

Scandalurile legate de dopaj au devenit din ce în ce mai frecvente în sportul de nivel înalt, în perioada anilor 1960 – 1970. Unul dintre cele mai notorii cazuri a fost folosirea generalizată de către sportivii est-germani a substanțelor dopante în timpul R.D.G. (Republica Democrată Germană). Acest lucru a dus la o creștere a preocupărilor și a încurajat eforturile pentru combaterea dopajului.

Organizațiile sportive internaționale, cum ar fi Comitetul Olimpic Internațional (COI) și Agenția Mondială Antidoping (AMA), au fost înființate pentru a coordona și reglementa eforturile antidoping la nivel global. S-au dezvoltat teste mai sofisticate pentru detectarea substanțelor dopante, iar sancțiunile pentru sportivii găsiți vinovați au devenit mai severe.

După anii 2000, lupta împotriva dopajului a devenit mai intensă, cu eforturi constante pentru a depista noi substanțe dopante și pentru a îmbunătăți tehnologiile de testare. S-au înăsprit regulamentele antidoping, iar sportivii sunt supuși unor teste frecvente în timpul și în afara competițiilor.

Cu toate acestea, dopajul rămâne o problemă persistentă în sport, iar autoritățile lucrează în continuare la combaterea sa prin reglementări mai stricte, educație și testare îmbunătățită.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce ne afectează Mercur Retrograd?  Ce să nu faci când este mercur retrograd? Când este mercur retrograd în 2024?
De ce ne afectează Mercur Retrograd? Ce să nu faci când este mercur retrograd? Când este mercur retrograd în 2024?
Cine nu a auzit despre „Mercur retrograd”? Suntem tentați de multe ori să dăm vina pe acest fenomen astrologic pentru schimbările comportamentale ale noastre sau ale semenilor noștri. Dar,... citește tot
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
Istoria demonstrează că relațiile dintre români și ruși au fost mereu reci. Ba mai mult, în doar două sute de ani, rușii au invadat de 12 ori teritoriul țărilor Române. De multe ori am... citește tot
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot