Care este diferența dintre rege și împărat? Cum se ajunge la putere?

16.11.2020
Care este diferența dintre rege și împărat? Cum se ajunge la putere?

Despre regi și împărați am auzit mai ales în povești. Chiar dacă unii dintre noi cred că între cei doi termeni există un raport de sinonimie, este o diferența clară între un rege și un împărat. Care este aceasta?

Diferența dintre rege și împărat

Un împărat poate stăpâni un teritoriu atât de vast, încât poate fi compus din mai multe regate. De aici și diferența, un rege poate conduce unul sau mai multe regate, în timp ce împăratul conduce întreg imperiul.

Împăratul este cel care stabilește legile în tot imperiul și hotărăște politica internă și externă, iar regele trebuie să respecte deciziile. De exemplu, în vechea Persie, împăratul purta titlul de ,,Regele Regilor” (,,Shahanshah”).

Titlul de rege are, în primul rând, o însemnătate politică, pe când cel de împărat face referire, de cele mai multe ori, atât la puterea laică, cât şi cea religioasă, scrie descoperă.ro.
În istorie, se cerea ca împăraţii să fie trataţi diferit de regi, având un statut superior. În ziua de astăzi, diferenţele dintre cele două tipuri de conducători sunt aproape insesizabile.

Un rege poate deveni împărat?

Teoretic un rege poate deveni împărat, dacă el cucerește mai multe regate, în felul acesta având sub stăpânire un vast teritoriu, un imperiu. Astfel, au fost regi care au devenit stăpâni pe mai multe regate după ce s-au căsătorit. Un exemplu sunt regii Marii Britanii care au fost și împărații Indiei.

Un rege urcă pe tron conform succesiunii ereditare, fiind un membru al familiei regale. De cealaltă parte, un împărat poate ajunge la putere fie prin moștenirea tronului, fie prin înfrângerea în luptă a unui rege.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii poate fi considerată împărăteasă, fiindcă este regina a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis. Regina a urcat pe tron pe 6 februarie 1952 și este cel mai longeviv monarh din istorie.

De ce a zis regina Angliei: „We'll Meet Again”?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot