Care este diferența dintre dovlecel şi zucchini?

07.11.2020
Care este diferența dintre dovlecel şi zucchini?

Dovlecelul este o plantă erbacee. Originară din America, leguma este cultivată pe tot globul, iar la noi în țară este foarte populară și este cultivată în mai toate zonele din apropierea orașelor. Acesta aparține familiei cucurbitaceelor și are un frate italian, numit zucchini.

Acestea sunt asemănătoare și de cele mai multe ori sunt ușor de confundat. Însă sunt câteva aspecte ce diferențiază cele două legume.

Diferențele dintre dovlecel și zucchini

Dovlecelul are o coajă tare, de obicei are tonuri de la alb-verzui la verde închis. Zucchini are o coajă moale și culoarea este verde închis. În interior, zucchini este mai moale și au un gust mai plăcut. Lăstarii de dovlecel cu frunze mici se întind pe suprafața pământului, iar zucchini crește sub formă de tufă.

Dovlecel

 

Dovlecelul este o legumă care tolrezează foarte bine schimbările de temperatură, însă zucchini este adeptul umidității și al soarelui. Acesta din urmă crește mult mai repede decât dovlecelul.

O altă diferență dintre cele două o reprezintă modalitatea de consum. Dacă dovleceii sunt gustoși înăbușiți sau copți, zucchini se poate consuma și crud, iar timpul necesar pentru a fi preparat termică este de doar 5 minute, potrivit sursei.

Zucchini

 

Dovlecelul are un conținut redus de calorii, și anume 27 kcal, însă zucchini este și mai sărac în calorii, având doar 16 kcal. Vitaminele pe care le găsim în dovlecel sunt vitamina C, acid folic, potasiu și caroten. De menționat faptul că zucchini are mai mult caroten decât morcovul, de asemenea conțin o cantitate mare de vitamina B și vitamina C.

Asemănările dintre dovlecel și zucchini

Ambele sunt legume cu puține calorii, prin urmare, ideale pentru pierderea în greutate. Acestea sunt foarte bine tolerate de organism și conțin o cantitate mare de vitamine și minerale.

Beneficiile celor două sunt minunate: asigură o bună funcționare a bilei, au un efect diuretic, îmbunătățesc procesul digestiv, îmbunătățesc circulația sângelui și elimină colesterolul „rău”.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot