Care este diferența dintre dovlecel şi zucchini?

07.11.2020
Care este diferența dintre dovlecel şi zucchini?

Dovlecelul este o plantă erbacee. Originară din America, leguma este cultivată pe tot globul, iar la noi în țară este foarte populară și este cultivată în mai toate zonele din apropierea orașelor. Acesta aparține familiei cucurbitaceelor și are un frate italian, numit zucchini.

Acestea sunt asemănătoare și de cele mai multe ori sunt ușor de confundat. Însă sunt câteva aspecte ce diferențiază cele două legume.

Diferențele dintre dovlecel și zucchini

Dovlecelul are o coajă tare, de obicei are tonuri de la alb-verzui la verde închis. Zucchini are o coajă moale și culoarea este verde închis. În interior, zucchini este mai moale și au un gust mai plăcut. Lăstarii de dovlecel cu frunze mici se întind pe suprafața pământului, iar zucchini crește sub formă de tufă.

Dovlecel

 

Dovlecelul este o legumă care tolrezează foarte bine schimbările de temperatură, însă zucchini este adeptul umidității și al soarelui. Acesta din urmă crește mult mai repede decât dovlecelul.

O altă diferență dintre cele două o reprezintă modalitatea de consum. Dacă dovleceii sunt gustoși înăbușiți sau copți, zucchini se poate consuma și crud, iar timpul necesar pentru a fi preparat termică este de doar 5 minute, potrivit sursei.

Zucchini

 

Dovlecelul are un conținut redus de calorii, și anume 27 kcal, însă zucchini este și mai sărac în calorii, având doar 16 kcal. Vitaminele pe care le găsim în dovlecel sunt vitamina C, acid folic, potasiu și caroten. De menționat faptul că zucchini are mai mult caroten decât morcovul, de asemenea conțin o cantitate mare de vitamina B și vitamina C.

Asemănările dintre dovlecel și zucchini

Ambele sunt legume cu puține calorii, prin urmare, ideale pentru pierderea în greutate. Acestea sunt foarte bine tolerate de organism și conțin o cantitate mare de vitamine și minerale.

Beneficiile celor două sunt minunate: asigură o bună funcționare a bilei, au un efect diuretic, îmbunătățesc procesul digestiv, îmbunătățesc circulația sângelui și elimină colesterolul „rău”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot
Fabuloasa poveste a gorilei Binti Jua, eroul blând care a protejat un copil în 1996 și a emoționat o lume întreagă
Fabuloasa poveste a gorilei Binti Jua, eroul blând care a protejat un copil în 1996 și a emoționat o lume întreagă
Într-o zi de august 1996, la grădina zoologică Brookfield din Chicago, s-a petrecut ceva ce avea să rămână întipărit în inimile tuturor celor care au fost martori sau care au aflat ulterior... citește tot
Fabuloasa poveste a inginerului care l-a taxat pe Henry Ford cu 10.000 de dolari: 1 dolar pentru o piesă și 9.999 pentru că a știut care piesă
Fabuloasa poveste a inginerului care l-a taxat pe Henry Ford cu 10.000 de dolari: 1 dolar pentru o piesă și 9.999 pentru că a știut care ...
În plină glorie industrială, când fabricile Ford erau adevărate uzine ale progresului, una dintre liniile de producție s-a oprit brusc. Niciun inginer intern nu reușea să-și dea seama de... citește tot