Care este diferența dintre dovlecel şi zucchini?

07.11.2020
Care este diferența dintre dovlecel şi zucchini?

Dovlecelul este o plantă erbacee. Originară din America, leguma este cultivată pe tot globul, iar la noi în țară este foarte populară și este cultivată în mai toate zonele din apropierea orașelor. Acesta aparține familiei cucurbitaceelor și are un frate italian, numit zucchini.

Acestea sunt asemănătoare și de cele mai multe ori sunt ușor de confundat. Însă sunt câteva aspecte ce diferențiază cele două legume.

Diferențele dintre dovlecel și zucchini

Dovlecelul are o coajă tare, de obicei are tonuri de la alb-verzui la verde închis. Zucchini are o coajă moale și culoarea este verde închis. În interior, zucchini este mai moale și au un gust mai plăcut. Lăstarii de dovlecel cu frunze mici se întind pe suprafața pământului, iar zucchini crește sub formă de tufă.

Dovlecel

 

Dovlecelul este o legumă care tolrezează foarte bine schimbările de temperatură, însă zucchini este adeptul umidității și al soarelui. Acesta din urmă crește mult mai repede decât dovlecelul.

O altă diferență dintre cele două o reprezintă modalitatea de consum. Dacă dovleceii sunt gustoși înăbușiți sau copți, zucchini se poate consuma și crud, iar timpul necesar pentru a fi preparat termică este de doar 5 minute, potrivit sursei.

Zucchini

 

Dovlecelul are un conținut redus de calorii, și anume 27 kcal, însă zucchini este și mai sărac în calorii, având doar 16 kcal. Vitaminele pe care le găsim în dovlecel sunt vitamina C, acid folic, potasiu și caroten. De menționat faptul că zucchini are mai mult caroten decât morcovul, de asemenea conțin o cantitate mare de vitamina B și vitamina C.

Asemănările dintre dovlecel și zucchini

Ambele sunt legume cu puține calorii, prin urmare, ideale pentru pierderea în greutate. Acestea sunt foarte bine tolerate de organism și conțin o cantitate mare de vitamine și minerale.

Beneficiile celor două sunt minunate: asigură o bună funcționare a bilei, au un efect diuretic, îmbunătățesc procesul digestiv, îmbunătățesc circulația sângelui și elimină colesterolul „rău”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Se pune sau nu ulei în apa în care fierbem pastele?
Se pune sau nu ulei în apa în care fierbem pastele?
Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări din bucătăriile românilor și nu numai. Mulți oameni, fie din obișnuință, fie din convingerea că astfel pastele nu se mai lipesc,... citește tot
Ar putea Putin să intre în Uniunea Europeană pentru întâlnirea cu Trump de la Budapesta?
Ar putea Putin să intre în Uniunea Europeană pentru întâlnirea cu Trump de la Budapesta?
După discuția telefonică dintre Trump și Putin, se pare că cei doi lideri ar fi decis să se întâlnească la Budapesta pentru a tranșa pacea din Ucraina. Când? În viitorul apropiat. Ar... citește tot
De ce berea Guinness nu este atât de acidulată? Ce rol are bila din cutie?
De ce berea Guinness nu este atât de acidulată? Ce rol are bila din cutie?
Dacă ai deschis vreodată o doză de bere Guinness, probabil ai observat un sunet diferit față de alte beri și poate chiar o mică bilă în interior. Mulți se întreabă de ce această bere... citește tot