Care este diferența dintre BCA și cărămidă?

16.06.2022
Care este diferența dintre BCA și cărămidă?

Cărămidă, piatră, lemn și BCA (beton celular autoclavizat) sunt materiale de construcție obișnuite pentru locuințe, dar nu toți oamenii înțeleg importanța fiecăruia. Cu toate acestea, aceste materiale influențează mai mult decât aspectul casei: ele influențează și calitatea, eficiența energetică, durabilitatea și rezistența în timp a acesteia.

Cărămizile sunt blocuri dreptunghiulare mici care pot fi folosite pentru a forma părți ale clădirilor , de obicei pereți. Folosirea cărămizilor datează dinainte de 7.000 î.Hr., când cele mai vechi cărămizi au fost formate din noroi turnat manual. Acestea erau ulterior uscate la soare.

BCA vs cărămidă

În timpul Revoluției Industriale, cărămizile produse în masă au devenit o alternativă comună la piatră, care putea fi mai scumpă, mai puțin previzibilă și mai dificil de manipulat.

Cărămizile sunt încă în uz curent astăzi pentru construcția de pereți și pavaj și pentru elemente mai complexe, cum ar fi coloane, arcade, șeminee și coșuri de fum. Ele rămân populare deoarece unele sunt relativ mici și ușor de manevrat, pot fi extrem de puternice la compresie, sunt durabile, pot fi construite în forme complexe și pot fi atractive vizual.

Cu toate acestea, recent, au fost dezvoltate și alte materiale care pot fi folosite ca alternative pentru pereții clădirilor sau pentru placarea fațadelor și pentru unele tipuri de clădiri, în special clădirile mai mari, cărămizile pot fi considerate consumatoare de timp și costisitoare. Mulți constructori aleg BCA (betonul celular autoclavizat).

BCA este unul dintre cele mai economice, accesibile și fiabile produse pentru construcția pereților, combină cele mai bune proprietăți ale lemnului și ale pietrei. Acesta este compus din ciment, nisip de cuarț, tot felul de agenți gazoși (pulberi sau paste de aluminiu), în unele cazuri gips și var. În primul rând, materialele necesare sunt amestecate cu apă.

Apoi acest amestec este încărcat în forme special concepute, în care, ca urmare a combinației de agenți gazoși și apă, apare hidrogenul, care favorizează formarea porilor. Volumul amestecului crește brusc. După solidificarea acestei compoziții are loc procesul de tăiere în produse finite de dimensiunea necesară și de întărire în autoclave pentru rigidizare.

Avantajele betonului celular autoclavizat (BCA)

Principalul avantaj al blocurilor de BCA este simplitatea și comoditatea prelucrării lor. Acestea se pot găuri și se pot tăia foarte ușor. Unghiurile pot fi cioplite cu ușurință. Singurul material cu care nu este inferior din punct de vedere al confortului este lemnul.

La baza blocurilor se află materiile prime minerale, de aceea aparțin categoriei materialelor incombustibile, împiedică răspândirea focului, sunt rezistente la dezvoltarea mucegaiului și a microorganismelor și nici nu putrezesc.

Costul construirii clădirilor din BCA este mai mic decât cel al cărămizilor din piatră sau ceramică. Datorită proprietății de izolare termică bună, atunci când se utilizează produse din beton gazos, costul izolației suplimentare este redus, costul de încălzire este economisit și se creează o atmosferă favorabilă în cameră. Iarna, căldura rămâne, iar vara casa nu se va supraîncălzi, scrie Concrete Construction.

De asemenea, acest beton celular are o durabilitate mare, izolează fonic și este prietenos cu mediul. Dacă construcția se face corect, aceasta poate rezista între 75-100 de ani. De asemenea, are permeabilitate la vapori, permite crearea unui microclimat într-o incapere, în care nu se observă uscarea sau umiditatea excesivă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot