Care este cel mai vechi lăcaș de cult de piatră din România?

07.04.2021
Care este cel mai vechi lăcaș de cult de piatră din România?

România este o țară plină de biserici vechi, care au dăinuit în timp și au reprezentat la un moment dat un punct de cotitură în istoria țării. Multe dintre aceste lăcașuri de cult sunt protejate de lege și au intrat chiar în patrimoniul UNESCO.

Unde se găsește cel mai vechi lăcaș de cult de piatră din România?

În județul Hunedoara, la 10 km de Hațeg, se găsește Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș. Aceasta este un lăcaș de cult ortodox și a fost construit undeva în secolele al XII-lea sau al XIII-lea, fiind unul dintre cele mai vechi din România. Ridicarea bisericii s-a făcut pe ruinele unui construcții din secolul al IV-lea d. Hr.

Această biserică este unică în România ca și construcție, fiindcă datele istorice arată că, inițial, aceasta a fost realizată ca monument funerar în memoria generalului Longinus (secolul al II-lea), dar încreștinat în cursul secolelor al IV-lea sau al V-lea.

Biserica are un aspect straniu, fapt pentru care este și atât de apreciată. De exemplu, are un altar amplasat la sud, lucru inedit, fiindcă toate bisericile îl au spre est, acoperiș din piatră, naos pătrat, suprapus central pe un turn sprijinit de patru stâlpi masivi, picturi murale în interior (multe distruse), pruncul Iisus îmbrăcat în straie populare românești, pictat pe unul dintre stâlpi etc.

Întreaga construcție este acoperită cu piatră, adusă de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei romane (situată în apropiere). Potrivit datelor istorice, pictura murală din interior datează din secolul XV, fiind realizată de o echipă de maeștri în frunte cu Ștefan, unul din primii zugravi români cunoscuți.

Un lăcaș de cult straniu

În prezent, biserica de la Densuș are două hramuri, „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Prooroc Ieremia”. Trebuie specificat că aici încă se țin slujbe, iar oamenii vin din toată țara pentru a admira construcția și a fi mai aproape de Dumnezeu.

După ce vizitează biserica credincioșii sunt încântați, iar epitetele curg în șir: „cel mai ciudat sanctuar al omenirii“; „minunea din Țara Hațegului“; „fără pereche între construcțiile românești“; „bijuteria arhitectonică a lumii Templum Valachicum Antiquum“.

Nu multă lume știe, însă, înainte de căderea comunismului imaginea lăcașului de cult se găsea pe unul dintre cele mai răspândite timbre poștale, cel cu valoarea de 40 de bani.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot