Care este cel mai mare port din lume? Câtă marfă intră în port zilnic?

27.01.2021
Care este cel mai mare port din lume? Câtă marfă intră în port zilnic?

Porturile au fost la început o modalitate de acostare a navelor pe timp de furtună. Ulterior, în aceste locații s-a trecut la încărcarea și descărcarea de mărfuri. În prezent, un port definește o suprafață de apă adăpostită de diguri și spargevaluri unde navele pot staționa și opera.

În lume sunt numeroase porturi impresionante prin mărimea lor, precum cel din Rotterdam, Olanda, care este cel mai mare din Europa. Trebuie specificat că cel mai mare port din lume se află în China, în orașul Shanghai.

Portul din Shanghai, cel mai mare din lume

Portul primește și trimite zeci de mii de containere cu marfă peste tot în lume. Se muncește non-stop și este impresionant de mare. Potrivit datelor oficiale, într-un an în port sunt încărcate peste 25 milioane de containere, adică 68 de mii de containere pe zi. Incredibil este că portul este într-o continuă dezvoltare, iar numărul containerelor crește de la o zi la alta.

Așa arată portul din Shanghai plin de containere cu marfă

De exemplu, în anul 2009, acesta a prelucrat circa 590 milioane tone de mărfuri, iar în 2010, această cifră a crescut cu peste 60 milioane tone. Toată această manipulare de mărfuri aduce miliarde de dolari în bugetul Chinei. Conform datelor, acesta asigură 20% din toată marfa trimisă pe mare din China.

Istoria portului din Shanghai

Dezvoltarea acestui port se leagă, în special de ultimii ani. La mijlocul secolului XX, portul nu impresiona cantitatea de mărfuri manipulată nu era mai mare de 17 milioane tone pe an. Poziționarea geografică a făcut ca autoritățile chineze să îl dezvolte constant, depășind toate celelalte porturi din China și din lume.

Portul din Shanghai în construcție

Portul este situat în locul unde râurile Huangpu și Qiantang se revarsă în râul Chang Jiang. Aici, acostează atât vase marine, cât și vase fluviale. Portul conlucrează cu aproximativ 200 de țări, ceea ce înseamnă peste 500 de porturi.

Portul este format din mai multe terminale, iar unul dintre ele este Yangshan, care este o insulă cu o intrare artificială. Ea este conectată de restul portului printr-un pod de 33 kilometri lungime, care este cel mai lung pod din lume, pentru transportarea mărfii.

Trebuie specificat că în port toate operațiunile sunt automatizate, iar personalul uman doar supervizează. Portului din Shanghai are următoarele specializari: lucrări de îmbarcare-debarcare, servicii de păstrare a mărfii și servicii de depozitare, servicii de acostare, remorcare a mărfii, acostarea în condiții de siguranță sporită, servicii de manevrare al vaselor și multe altele.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot
De unde vine expresia ”gol pușcă”? Ce treaba are goliciunea cu arma?
De unde vine expresia ”gol pușcă”? Ce treaba are goliciunea cu arma?
Nu de puține ori am auzit expresia ”gol pușcă” folosită în diferite discuții. Sensul acesteia este destul de ușor de înțeles, fiind folosit în diferite fraze pentru a defăima o... citește tot