Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?

15.04.2024
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?

Ne pregătim pentru înlocuirea banilor fizici cu monedele virtuale. Probabil că atunci când acel moment va veni, cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație va deveni doar o piesă de colecție. Este vorba despre faimoasa liră sterlină.

Lira sterlină (prescurtat GBP) este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație. Lira sterlină britanică reprezintă circa 12,8% din totalul schimburilor valutare zilnice, fiind în momentul de față a patra cea mai schimbată monedă la nivel mondial. Aceasta nu este doar moneda oficială a Angliei, ci și Scoței, Țării Galilor și Irlandei de Nord.

Când a apărut prima dată lira sterlină?

Lira sterlină își are originea în perioada medievală a Angliei. Înainte de a deveni o monedă propriu-zisă, lira sterlină era utilizată sub forma unor monede de argint, numite „sterlings”. Există dovezi că se folosea încă din anul 760.

În anul 928, Athelstan (925-939), primul rege al Angliei, a adoptat lira sterlină drept prima monedă națională. A înființat monetării în toată țara pentru a aproviziona națiunea în creștere. La vremea respectivă, cu o liră se puteau cumpăra 15 vaci, fiind extrem de valoroasă.

„Singurul interes al banilor este utilizarea lor” (Benjamin Franklin)

Lira britanică a devenit moneda oficială a Regatului Unit al Marii Britanii când Anglia și Scoția s-au unit pentru a forma o singură țară în 1707. Până în anul 1855, când a început tipărirea bancnotelor, Banca de Anglia scria toate bancnotele de mână, scrie weforum.org.

În anul 1934 lira sterlină a atins cea mai mare valoare din exitența sa în comparație cu alte monede. La vremea respectivă, o liră sterlină valora 5 dolari americani.

Lira Sterlina

Când a devenit leul moneda oficială a românilor?

Leul a devenit în mod oficial moneda românilor pe data de 16 septembrie 1835, atunci când domnul Țării Românești, Alexandru Ghica (1834 – 1842), instituie leul ca monedă a țării, unitate teoretică de cont, fiind echivalentul a 60 de parale (moneda otomană). În Moldova, Înalta Poartă nu a permis folosirea monedei deoarece Moldova era un stat vasal.

Totuși,  istoria leului românesc începe în secolul al XVII-lea. La acea vreme, în principatele române se foloseau talerii  olandezi ca monedă de schimb, care mai purtau și denumirea de „löwenthaler”.

Moneda „löwenthaler” avea gravată pe partea din spate un leu rampant. Din cauza pronunției dificile și a desenului de pe monedă, românii au adoptat banul și i-au dat denumirea de „leu”. Chiar și după ce talerul olandez a fost scos din uz, locuitorii principatelor române îl foloseau ca o unitate de calcul imaginară sub numele de “leu”. La sud de Dunăre, bulgarii au „leva” ca monedă oficială, care în traducere liberă înseamnă tot… „leu”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot