Care banane sunt mai sănătoase: galbene, verzi sau maro?

09.02.2023
Care banane sunt mai sănătoase: galbene, verzi sau maro?

Bananele sunt printre cele mai consumate fructe din lume, deoarece pot fi achiziționate din supermarketuri indiferent de sezon. Acestea sunt gustoase și sănătoase pentru organismul uman, având o serie de proprietăți benefice. Cercetătorii au descoperit că în funcție de cât sunt de coapte, aceste fructe au atribute diferite.

Bananele trec destul de repede de la o coajă verde la una galbenă, moale, procesul de coacere implicând anumite schimbări chimice și nutriționale. În felul acesta și proprietățile fructelor se modifică.

Banane galbene

Bananele galbene sunt cele mai gustoase. Până să ajungă la această stare,  hormonul etilenă transformă zaharurile complexe în zaharuri simple și descompune pectina, cea responsabilă ca bananele să fie tari. Oamenii de știință au realizat mai multe studii și au observat că bananele maro sunt bogate în antioxidanți și oferă o cantitate importantă de de zaharuri naturale, cum ar fi fructoza, glucoza și zaharoza. Din păcate, ele nu trebuie consumate de persoanele care suferă de diabet, deoarece au un indice glicemic ridicat.

În timpul coacerii, amidonul rezistent se concertează în zaharuri mai simple, care sunt ușor de digerat. Indicele glicemic crește și el, la fel și activitatea antioxidantă. În schimb, au loc unele pierderi de micronutrienți în timpul coacerii. Bananele complet coapte produc, totodată, o substanță activă numită factor de necroză tumorală (TNF), care are capacitatea de a combate celulele canceroase, a explicat nutriționistul Pooja Malhotra, potrivit doctor.ndtv.com.

Banane verzi

Bananele verzi sunt considerate necoapte și pot fi consumate și de persoanele cu diabet zaharat de tip 2, deoarece au un indice glicemic scăzut și un conținut ridicat de amidon rezistent. Aceste fructe sunt o sursă importantă de bacterii probiotice, care ajută tranzitul intestinal și permite o mai bună absorbție a nutrienților, în special a calciului. Din nefericire, bananele verzi au o cantitate mică de antioxidanți și pot provoca tulburări digestive, precum gaze și balonare.

Bananele maro

Foarte multe persoane aleg să arunce bananele când ajung să aibă culoarea maro, considerând că s-au stricat, însă acestea au o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman. Potrivit nutriționiștilor, culoarea maro indică faptul că amidonul rezistent a fost transformat în zaharuri simple. Totodată, valoarea nutritivă și cantitatea de antioxidanți sunt mai ridicate la aceste fructe.

Sunt foarte ușor de digerat, au un indice glicemic ridicat și nu sunt recomandabile pentru diabetici. Au un nivel ridicat de antioxidanți și TNF. Vitaminele solubile în apă, cum ar fi vitamina C, B1 și acidul comic, tind să scadă pe măsură ce banana îmbătrânește. O banană complet coaptă trebuie depozitată în frigider pentru a minimiza pierderile suplimentare de nutrienți, a mai explicat nutriționistul Pooja Malhotra, potrivit sursei citată mai sus.

Foto: antena3.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot