Care banane sunt mai sănătoase: galbene, verzi sau maro?

09.02.2023
Care banane sunt mai sănătoase: galbene, verzi sau maro?

Bananele sunt printre cele mai consumate fructe din lume, deoarece pot fi achiziționate din supermarketuri indiferent de sezon. Acestea sunt gustoase și sănătoase pentru organismul uman, având o serie de proprietăți benefice. Cercetătorii au descoperit că în funcție de cât sunt de coapte, aceste fructe au atribute diferite.

Bananele trec destul de repede de la o coajă verde la una galbenă, moale, procesul de coacere implicând anumite schimbări chimice și nutriționale. În felul acesta și proprietățile fructelor se modifică.

Banane galbene

Bananele galbene sunt cele mai gustoase. Până să ajungă la această stare,  hormonul etilenă transformă zaharurile complexe în zaharuri simple și descompune pectina, cea responsabilă ca bananele să fie tari. Oamenii de știință au realizat mai multe studii și au observat că bananele maro sunt bogate în antioxidanți și oferă o cantitate importantă de de zaharuri naturale, cum ar fi fructoza, glucoza și zaharoza. Din păcate, ele nu trebuie consumate de persoanele care suferă de diabet, deoarece au un indice glicemic ridicat.

În timpul coacerii, amidonul rezistent se concertează în zaharuri mai simple, care sunt ușor de digerat. Indicele glicemic crește și el, la fel și activitatea antioxidantă. În schimb, au loc unele pierderi de micronutrienți în timpul coacerii. Bananele complet coapte produc, totodată, o substanță activă numită factor de necroză tumorală (TNF), care are capacitatea de a combate celulele canceroase, a explicat nutriționistul Pooja Malhotra, potrivit doctor.ndtv.com.

Banane verzi

Bananele verzi sunt considerate necoapte și pot fi consumate și de persoanele cu diabet zaharat de tip 2, deoarece au un indice glicemic scăzut și un conținut ridicat de amidon rezistent. Aceste fructe sunt o sursă importantă de bacterii probiotice, care ajută tranzitul intestinal și permite o mai bună absorbție a nutrienților, în special a calciului. Din nefericire, bananele verzi au o cantitate mică de antioxidanți și pot provoca tulburări digestive, precum gaze și balonare.

Bananele maro

Foarte multe persoane aleg să arunce bananele când ajung să aibă culoarea maro, considerând că s-au stricat, însă acestea au o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman. Potrivit nutriționiștilor, culoarea maro indică faptul că amidonul rezistent a fost transformat în zaharuri simple. Totodată, valoarea nutritivă și cantitatea de antioxidanți sunt mai ridicate la aceste fructe.

Sunt foarte ușor de digerat, au un indice glicemic ridicat și nu sunt recomandabile pentru diabetici. Au un nivel ridicat de antioxidanți și TNF. Vitaminele solubile în apă, cum ar fi vitamina C, B1 și acidul comic, tind să scadă pe măsură ce banana îmbătrânește. O banană complet coaptă trebuie depozitată în frigider pentru a minimiza pierderile suplimentare de nutrienți, a mai explicat nutriționistul Pooja Malhotra, potrivit sursei citată mai sus.

Foto: antena3.ro

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising