Care au fost cauzele din pricina cărora a început războiul Civil din Statele Unite? Cine a învins, Nordul sau Sudul?

16.11.2023
Care au fost cauzele din pricina cărora a început războiul Civil din Statele Unite? Cine a învins, Nordul sau Sudul?

În aprilie 1861, Statele Unite ale Americii erau zguduite de începerea faimosului Război Civil American. Conflictul care a avut loc pe întreg teritoriul Americii a avut la bază disputa asupra întrebării sclaviei și a echilibrului de putere între statele din Nord și cele din Sud ale Statelor Unite. Cine a triumfat?

Problema sclaviei, principalul motiv

Una dintre cele mai fundamentale și controversate cauze ale Războiului Civil a fost existența sclaviei. Statele din Sud se bazau pe sistemul economic al plantăriilor, care era susținut de munca forțată a sclavilor africani. În contrast, statele din Nord adoptaseră în mare parte o economie industrială și susțineau abolirea sclaviei. Disputa asupra extinderii sclaviei în teritoriile occidentale nou-înființate a alimentat tensiunile deja existente între Nord și Sud.

Agricultură versus revoluție industrială

Divergențele economice și sociale între Nord și Sud au contribuit la polarizarea țării. Statele din Nord au dezvoltat o economie industrială și se bazau pe muncitori plătiți, în timp ce Sudul era puternic dependent de agricultură (culturi de bumbac) și sclavie. Aceste diferențe au dus la conflicte de interese și viziuni divergente cu privire la rolul guvernului federal în reglementarea economiei și a drepturilor statelor.

Drepturile statale, o nouă divergență

O altă chestiune importantă a fost disputa asupra autorității statelor față de guvernul federal. Statele din Sud susțineau ideea că statele aveau drepturi extinse și că guvernul federal nu ar trebui să interfereze cu politica internă a statelor, inclusiv cu dreptul lor de a avea sclavie. Statele din Nord, însă, susțineau o abordare mai centralizată, care să pună accent pe autoritatea guvernului federal.

Cine a câștigat Războiul Civil?

Uniunea (statele nordice) a câștigat Războiul Civil din Statele Unite ale Americii. Conflictul care a debutat în 1861 a durat până în 1865, iar Uniunea a reușit să învingă Confederația (statele sudice). Principala cauză a victoriei Uniunii a fost resursele lor industriale și economice superioare, precum și capacitatea lor de a mobiliza o forță de muncă mai mare și mai diversificată.

Alți factori care au contribuit la victoria Uniunii includ blocada navală impusă de Marina Uniunii, controlul asupra căilor ferate și o mai bună coordonare a strategiilor militare. De asemenea, liderii militari ai Uniunii, cum ar fi generalii Ulysses S. Grant și William T. Sherman, au jucat roluri cruciale în succesul lor pe câmpul de luptă.

La 9 aprilie 1865, generalul confederat Robert E. Lee a predat armata sa generalului Uniunii Ulysses S. Grant la Appomattox Court House din Virginia. Aceasta a marcat practic sfârșitul Războiului Civil, deși oficialul act de predare a fost semnat la 26 iunie 1865. Victoria Uniunii a avut consecințe semnificative asupra istoriei și evoluției ulterioare a Statelor Unite ale Americii.

Câți oameni au murit în conflict?

În conflictul care a sfâşiat drastic societatea americană între 1861 şi 1865 şi-au pierdut viaţa aproape 800.000 de americani, mai mulţi decât în Războiul de Independenţă, Primul şi al Doilea Război Mondial şi Vietnam la un loc, ntoează historia.ro.

Foto: vox.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot