Care a fost prima țară comunistă din lume?

16.06.2023
Care a fost prima țară comunistă din lume?

Comunismul este o ideologie care a dominat scena politică în cea mai mare parte a secolului al XX-lea. Teoria principală a acestei concepții era că toate bunurile aparțin societății ca întreg, iar toți membrii se bucură de același status social și economic. Care a fost prima țară care a adoptat doctrina comunistă?

Prima țară cu ideologia comunistă

comunistă

Karl Marx este considerat părintele ideologiei comuniste. Acesta a transformat manifestul comunist, dintr-un caracter creștin, într-unul materialist, fără credință în Dumnezeu. Conform lui Marx, fără violența unei revoluții care să răstoarne actualele conduceri, sistemul capitalist nu poate să fie schimbat.

Astfel că, ideologia comunismului cerea o societate fără clase, în care toate produsele sunt împărțite în mod egal. Oficial, Rusia a fost prima țară care a adoptat această politică de stat. Ulterior, revoluția locală s-a transformat în globală și a ajuns în țări precum China, Coreea de Nord, Sudan, Nicaragua, China, România și chiar Marea Britanie sau Italia.

În anul 1917 are loc una dintre cele mai importante revoluții care aveau scop răsturnarea monarhiei. Rusia s-a transformat într-un stat republican, comunist. Tradițiile locale, împreună cu teoriile Marxiste (provenite de la Karl Marx) și Leniniste (provenite de la Vladimir Lenin) au transformat Rusia într-o forță globală.

Cenzura, închisoarea locală, lagărul forțat de muncă, teroarea polițienească, reprimarea libertăților sau controlul populației prin agenți secreți au fost doar câteva dintre practicile cu care cetățenii din comunism erau obișnuiți. Utopia din spatele ideii promova un stat care are puterea să producă tot ceea ce cetățenii au nevoie, iar tot ce există în piață să fie împărțit în mod egal. Nu erau afaceri private sau locuințe proprii.

Câte state cu această ideologie mai există?

Anul 1990 a fost unul dintre cei mai importanți din istorie. Acesta a fost momentul în care economia promovată de liderii comuniști a început să piardă în fața capitalismului și a democrației. Căderea Zidului din Berlin a reprezentat un fitil care a pornit marile revoluții din Europa, inclusiv România.

În prezent, țările comuniste sunt într-un număr redus, dar care își fac simțită prezența pe scena internațională. Epoca comunistă a Europei s-a terminat, astfel că oficial această ideologie nu mai există în acest continent.

Singurele țări de pe Terra care mai promovează acest sistem de stat sunt:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Pe Pământ există 195 de țări suverane și independente, iar dintre acestea 193 sunt membre ale Organizației Națiunilor Unite, în timp ce Vatican și Palestina sunt doar observatori... citește tot
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a... citește tot
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot