Care a fost prima cafenea deschisă din lume? Dar din România?

08.08.2023
Care a fost prima cafenea deschisă din lume? Dar din România?

Cafeaua este un produs consumat zilnic de miliarde de oameni. Originară din zonele ecuatoriale, aceasta s-a răspândit rapid în Europa și toată lumea. În prezent, cafeaua poate fi servită acasă, la orice terasă sau restaurant. Care este cea mai veche cafenea din lume? Dar din România?

Care a fost prima cafenea deschisă?

cafenea

Cafenelele sunt locuri comune în care oamenii se adună să vorbească ultimele noutăți. Acestea au în meniu diverse specialități, de la cafea simplă la cappucino sau irish coffee. Deși, în prezent, suntem obișnuiți cu astfel de locuri, în trecut lucrurile nu erau chiar așa.

Mergând câteva sute de ani în urmă ajungem în Veneția, mai exact Piața San Marco. În prezent, un loc de promenadă, deschis publicului pentru plimbare și relaxare. În trecut, aici era locul în care avea loc judecata conducătorului sau diverse parade militare.

În 1720, un anume Floriano Francesconi deschide o cafenea care își are porțile deschise chiar și astăzi. Numele acestui loc este Caffe Florian, un loc important pentru italieni și arta cafelei peninsulare. Camerele opulente ale cafenelei nu s-au schimbat foarte mult de la fondare. Încă pot fi văzute picturile murale originale, iar meniul a rămas aproape identic. Doar prețurile s-au schimbat. Fiind un loc care atrage milioane de turiști anual, actualii proprietari au angajat o formație de muzică pentru a relaxa atmosfera, dar au adus și diferite exponate de artă contemporană.

Caffe Florian a devenit faimos pentru specialitatea și gustul cafelei, dar și pentru delicioasa sa ciocolata caldă, denumită „bulionul indian”. De asemenea, acesta a fost singurul loc care primea publicul feminin, prin derogări speciale de la interdicțiile impuse de Republica Serenissima.

Unde se află primul astfel de loc din România?

București și-a păstrat de-a lungul timpului statutul de cel mai dezvoltat oraș al țării. Capitala este locul în care au fost inventate mai multe bunătățuri, printre care micii, prăjitura Joffre dar și locul unde s-a deschis prima cafenea din viitorul regat.

Deși pare utopic, profesorul Constantin C. Giurescu amintește în poveștile sale despre o „kahvenea” tocmai din anul 1667. Spusele amintesc o cafenea în Târgul de sus deținută de un turc pe nume Hamie, fost soldat al sultanului.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot