Care a fost prima cafenea deschisă din lume? Dar din România?

08.08.2023
Care a fost prima cafenea deschisă din lume? Dar din România?

Cafeaua este un produs consumat zilnic de miliarde de oameni. Originară din zonele ecuatoriale, aceasta s-a răspândit rapid în Europa și toată lumea. În prezent, cafeaua poate fi servită acasă, la orice terasă sau restaurant. Care este cea mai veche cafenea din lume? Dar din România?

Care a fost prima cafenea deschisă?

cafenea

Cafenelele sunt locuri comune în care oamenii se adună să vorbească ultimele noutăți. Acestea au în meniu diverse specialități, de la cafea simplă la cappucino sau irish coffee. Deși, în prezent, suntem obișnuiți cu astfel de locuri, în trecut lucrurile nu erau chiar așa.

Mergând câteva sute de ani în urmă ajungem în Veneția, mai exact Piața San Marco. În prezent, un loc de promenadă, deschis publicului pentru plimbare și relaxare. În trecut, aici era locul în care avea loc judecata conducătorului sau diverse parade militare.

În 1720, un anume Floriano Francesconi deschide o cafenea care își are porțile deschise chiar și astăzi. Numele acestui loc este Caffe Florian, un loc important pentru italieni și arta cafelei peninsulare. Camerele opulente ale cafenelei nu s-au schimbat foarte mult de la fondare. Încă pot fi văzute picturile murale originale, iar meniul a rămas aproape identic. Doar prețurile s-au schimbat. Fiind un loc care atrage milioane de turiști anual, actualii proprietari au angajat o formație de muzică pentru a relaxa atmosfera, dar au adus și diferite exponate de artă contemporană.

Caffe Florian a devenit faimos pentru specialitatea și gustul cafelei, dar și pentru delicioasa sa ciocolata caldă, denumită „bulionul indian”. De asemenea, acesta a fost singurul loc care primea publicul feminin, prin derogări speciale de la interdicțiile impuse de Republica Serenissima.

Unde se află primul astfel de loc din România?

București și-a păstrat de-a lungul timpului statutul de cel mai dezvoltat oraș al țării. Capitala este locul în care au fost inventate mai multe bunătățuri, printre care micii, prăjitura Joffre dar și locul unde s-a deschis prima cafenea din viitorul regat.

Deși pare utopic, profesorul Constantin C. Giurescu amintește în poveștile sale despre o „kahvenea” tocmai din anul 1667. Spusele amintesc o cafenea în Târgul de sus deținută de un turc pe nume Hamie, fost soldat al sultanului.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot