Ce sunt pomii columnari?

07.06.2023
Ce sunt pomii columnari?

Veșnicia s-a născut la sat. Sau cel puțin la curte. Cu siguranță oamenii care locuiesc la curte cunosc un sentiment puternic de fericire în comparație cu cei de la bloc. Diferența constă în spațiul în plus, reprezentând zona exterioară casei cu fructe, legume sau pur și simplu iarbă verde. Cei mai mulți oameni care locuiesc astfel doresc să-și vadă grădina plină, de aceea plantează pomi fructiferi. Ce sunt pomii columnari?

Ce sunt pomii columnari?

columnari

Grădina reprezintă colțul de rai pentru cei care nu stau la bloc și au grijă de ea cu devotament. Fie că avem 10 sau 100 de metri pătrați, sentimentul că a crescut ceva în propria-i grădină este de neegalat. Cu atât mai bine cu cât te poți bucura de produse cât mai mult timp. Cei mai mulți oameni care locuiesc la curte aleg să-și umple timpul cu diverse activități grădinărești, cu preponderență plantarea diferitelor fructe sau legume.

În ultimii ani, pomii columnari au devenit din ce în ce mai populari. Acești pomi fructiferi sunt ideali pentru curțile cu dimensiuni reduse. Povestea lor începe în anii ’60, când un anume Anthony Wijcik a observat într-o livadă din Canada o ramură a unui pom, care nu avea ramificații externe. În urma mai multor studii proprii, a ajuns la concluzia că este vorba despre o genă nouă, pe care a izolat-o, dezvoltând acești pomi columnari.

În esență, acești pomi sunt la fel ca cei clasici, dar diferă prin mărime. Au nevoie de îngrășământ, udare regulată și îngrijire prin tăierea surplusului de frunze uscate. Sunt ideali pentru spații restrânse, pot fi crescuți chiar și în ghivece, iar un pom matur poate să producă chiar și până la 10 kilograme de fructe. Putem alege pomi columnari care produc mere, pere, cireșe sau prune.

Care este diferența dintre pomi și copaci?

Cu siguranță cele două cuvinte nu trezesc vreo memorie a subconștientului. Cotidianul ne-a obișnuit cu cele două cuvinte ca și cum ar însemna același lucru. Cu toate acestea, pomii și copacii nu sunt același lucru, iar diferențele sunt majore.

Astfel că, pomul este un arbore care produce fructe. Aici vorbim de mere, pere, piersici sau oricare alt tip de fructe. Aceștia reprezintă versiuni îmbunătățite ale arborilor sălbatici din istorie. Pe de altă parte, copacul este arborele care nu produce niciun tip de fructe. Aici putem enumera bradul, pinul, plopul sau salcia.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot