Care este clădirea prin fața căreia bucureștenii au refuzat să circule doi ani pentru că li se părea „urâtă”?

23.05.2019
Care este clădirea prin fața căreia bucureștenii au refuzat să circule doi ani pentru că li se părea  „urâtă”?

Palatul Telefoanelor este o clădire reprezentativă a Bucureștiului, aflată în centrul Capitalei, pe Calea Victoriei la numărul 35. În prezent este sediul Telekom. Palatul a fost construit într-un stil specific zgârie-norilor americani, având caracteristici reprezentative ale stilului Art Deco.

Care este povestea PalatuluI Telefoanelor?

Puțini sunt cei care știu că Palatul Telefoanelor a declanșat un scandal imens în momentul în care a fost inaugurat. Se întâmpla în perioada interbelică, în anul 1934 și Palatul Telefoanelor era la acea vreme cea mai înaltă clădire din București, notează ro.wikipedia.org.

Telefonul era considerat un simbol al progresului și de aceea noua clădire a fost „desenată” modern de către arhitecți. Fără folos, însă.

Construcția de 52 de metri în stilul Art Deco nu a fost deloc pe placul bucureștenilor care au decis să o boicoteze într-un mod neobișnuit. Astfel, aceștia au refuzat să treacă prin fața clădirii timp de aproape doi ani.

Aceeași atitudine au avut-o bucureștenii și față de blocul Patria de pe bulevardul Magheru (creaţia lui Horia Creangă). Acesta a fost inaugurat în anul 1933 și locuitorii Capitalei preferau să traverseze strada în loc să treacă pe lângă acea clădire.

Unde a fost construit primul BLOC din lume și cum arată azi? Care a fost primul bloc din București?

În ciuda înălțimii, clădirea Palatului Telefoanelor a rezistat cutremurelor din anii 1940, 1977, 1986 si 1990. În plus, aceasta a fost lovită în timpul bombardamentelor din al Doilea Război Mondial și a rămas intactă.

Terasa Palatului Telefoanelor a rămas în memoria colectivă zeci de ani ca fiind unul dintre puţinele locuri din Bucureşti, de unde, în zilele senine, se puteau vedea Munţii Carpați.

Care este cea mai veche casă locuibilă din București și unde se află?

Între anii 1995 – 2005 Palatul Telefoanelor a trecut printr-un amplu proces de consolidare. Aici se află astăzi sediul companiei Telekom.

Imagine veche cu Palatul Telefoanelor
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot