Viața în Afganistan, în cifre. Cum s-a schimbat viața afganilor în ultimii 20 de ani?

20.08.2021
Viața în Afganistan, în cifre. Cum s-a schimbat viața afganilor în ultimii 20 de ani?

Afganistan, țara despre care s-a vorbit cei mai mult în știri în ultimii ani, este una dintre cele mai mari țări din Asia Centrală și una dintre cele mai sărace din lume. Cu o populație de aproximativ 38 de milioane de locuitori, Afganistan ocupă locul al 37-lea în lume ca număr de locuitori. Nivelul de trai este foarte scăzut. Totuși, cât câștigă în medie un locuitor al Afganistanului pe lună și cum s-a schimbat viața afganilor de la venirea americanilor?

Cât câștigă, în medie, un afgan?

O persoană care lucrează în Afganistan câștigă, în medie, 77.900 AFN (afgani) pe an. Dat fiind că un 1 afgan este 0,012 dolari, acest lucru înseamnă 903 dolari. Salariile variază de la 19.700 AFN (cea mai mică medie) la 348.000 AFN (cea mai mare medie). Un sondaj guvernamental privind condițiile de viață pentru anii 2016 și 2017 a arătat că mai mult de 54% din populație trăia sub pragul național de sărăcie cu doar 31 de dolari pe lună.

3586 de militari ai forțelor aliate au murit în Afganistan.  În ultimii 20 de ani, de când Statele Unite au intrat în Afganistan, 3586 de militari au murit. 23 dintre aceștia erau români și 1500 americani.

Și mulți civili au sfârșit tragic. 75.971 de civili și-au pierdut viața și 78.314 militari și polițiști afgani au murit în lupte în ultimii 20 de ani. 84.191 de talibani au murit pe front, 51.191 în Afganistan și 33.000 în Pakistan.

Cei 20 de ani de conflict au forțat milioane de oameni să-și părăsească casele, unii s-au refugiat în țările vecine sau au căutat azil în Europa. Mulți au rămas fără adăpost în Afganistan, alături de milioane care se confruntă cu dificultăți și foamete.

Femeile și-au început afaceri

Începând cu anul 2000, femeile au participat activ la viața publică. Acestea au deținut funcții politice și au pus bazele unor afaceri. Peste 1.000 de femei afgane și-au început propriile afaceri până în anul 2019.

Anul trecut, peste 400.000 de persoane au fost strămutate de conflict. Din anul 2012, aproximativ cinci milioane de oameni au fugit și nu au mai putut să se întoarcă acasă.

Peste 8,6 milioane de oameni – aproximativ 22% din populație – avea acces la internet în ianuarie 2021 și milioane folosesc acum rețelele sociale.

Foto: unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot