De ce literele alfabetului sunt în această ordine: a, b, c…?

15.02.2018
De ce literele alfabetului sunt în această ordine: a, b, c…?

A, b, c, d… aceasta este ordinea cu care începe aproape orice alfabet modern din lume. Există oare vreun motiv pentru care literele sunt în această ordine?

Ordinea literelor alfabetului

Alfabetul limbii române conține 31 de litere și folosește cele 26 de caractere ale alfabetului latin, la care se adaugă o serie de 5 caractere suplimentare formate prin aplicarea de semne diacritice. Totuși, rămâne întrebarea: De ce literele alfabetului sunt în această ordine?

Fenicienii au avut primul alfabet

Pentru a găsi un răspuns cât mai convenabil, trebuie să ne întoarcem în timp cu câteva mii de ani. Unul dintre primele alfabete a fost cel al fenicienilor. Acesta era aproape în întregime fonetic (19 consoane), întrucât vocalele încă nu erau cunoscute și lua naștere cu 3.000 de ani înaintea erei noastre.

Alfabetul cu pricina a fost preluat ulterior de greci. Se spune că a fost introdus în Grecia din Byblos de către Cadmos din Teba, în jurul anului 1500 î. d. Hr. Grecii au înlocuit silabe cu simboluri de vocale și astfel a luat naștere primul alfabet fonetic compus din vocale și consoane.

De la ce vin cei doi „M” de la M&M?

Ulterior, romanii au creat alfabetul folosit în prezent în majoritatea ţărilor europene. Inițial, acesta avea doar 20 de litere și ulterior au fost adăugate j , k , v , w , y şi z.

Din păcate, nu există un răspuns la întrebarea „De ce literele alfabetului sunt în această ordine?”, ci mai degrabă supoziții. Astfel, deși ordinea caracterelor alfabetice a fost stabilită în urmă cu mii de ani, nimeni nu are o explicație pentru aceasta.

O supoziție îi aparține semioticianului american W. C. Wat. Acesta consideră că ordinea alfabetului provine de la faptul că inițial oamenii grupau literele după sunetele lor. De aici ar veni ordinea a, b, c, d….

„Decât” sau „doar”? Când folosim „decât” și când folosim „doar”?

O altă explicație stă în faptul că numerele antice greco-ionice au avut drept corespondent o literă în alfabetul grecesc pentru fiecare valoare. De exemplu: α’= 1, β’= 2, γ’= 3, etc. Astfel, literele au fost preluate în aceeași ordine de romani și de anglo-saxoni.

Așadar, nu există o dovadă clară care să spună de ce literele alfabetului sunt în acestă ordine. Deci, cu alte cuvinte, cel mai convenabil răspuns este acesta: ordinea alfabetului este a, b, c, d… pentru că a fost dintotdeauna astfel. 🙂

Alfabet Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot