De ce se bate toaca la mânăstire? Care este semnificația toacei?

14.06.2021
De ce se bate toaca la mânăstire? Care este semnificația toacei?

Toaca se găsește în majoritatea bisericilor ortodoxe din România. Baterea acesteia semnifică venirea unei perioade de rugăciune. Aceasta anunță trecerea de la timpul cotidian la cel liturgic. Toaca este bătută la diferite ore ale zilei și îi cheamă pe creștini sau pe călugări la slujbă.

Cum arată o toacă?

Toaca este un dispozitiv de percuție și alături de clopote sunt singurele instrumente muzicale acceptate de Biserica Ortodoxă. Aceasta este formată, de obicei, dintr-o scândură de lemn sau o placă groasă de fier încovoiată în care se bate cu unul sau două ciocănașe. Sunetul ei anunță că este timpul pentru rugăciune și slujbă.

Bătăile de toacă sunt asemuite în lumea ortodoxă cu bătutul piroanelor în mâinile şi picioarele lui Hristos. Cel care bate toaca se gândeşte la cele suferite de Hristos pe Crucea de la Golgota, a explicat ÎPS Ioan Selejan, pentru Adevarul.ro.

Toaca de lemn este de două feluri: fixă și mobilă. Cea portabilă este lungă de 2-3 m, lată de aproximativ 20 de cm și este purtată de călugări sau măicuțe în jurul mănăstirilor, fiind bătută cu un singur ciocănel, anunțând că este timpul pentru slujbă și rugăciune. Toaca fixă este bătută cu două ciocanele, iar cea de fier se aude doar la sărbători mari, cum ar fi Paștele sau Crăciunul.

Așa arată toaca mânăstirii Neamț.

Toaca este element arhaic în cultul bisericesc, care provine din perioada precreştină. Probabil că a fost folosită şi de păgâni cât şi în anumite manifestări publice. Să ne amintim doar de bătăile şi sunetele de tobe în lumea africană. Toaca a fost preluată apoi de lumea creştină şi a fost stilizată. Se face în principal din lemn de fag. A devenit un mod prin care erau chemaţi călugării să vină la rugăciune în biserică. Clopotele au apărut mult mai târziu, a adăugat ÎPS Ioan Selejan, pentru sursa citată mai sus.

Cântecul toacei anunță legătura dintre pământesc și divin. Chemarea la slujbă și rugăciune nu face altceva decât să apropie omul de Dumnezeu.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot