Cum deosebim măslinele vopsite negru de cele naturale?

21.01.2021
Cum deosebim măslinele vopsite negru de cele naturale?

Culoarea măslinelor pe care le cumpărăm de la magazin nu are, de fapt, nimic de-a face starea lor inițială: măslinele sunt verzi atunci când sunt culese necoapte din copac și își vor schimba culoarea pe măsură ce devin din ce în ce mai coapte, de la maro roșcat la violet închis sau chiar negru.

Măslinele verzi necoapte sunt ferme și au un gust mai blând, în timp ce măslinele negre au o notă mai erbacee. Indiferent dacă sunt coapte sau necoapte, măslinele sunt extrem de amare atunci când sunt luate direct din copac.

Majoritatea trebuie să stea o perioadă bună într-o saramură de sare pentru a fi relativ plăcute, unele învelite în uleiuri, oțeturi sau stocuri de plante, iar altele umplute cu migdale sau rafinate cu ingrediente precum usturoi sau ardei iute.

Cum deosebim măslinele vopsite negre de cele naturale?

Unii producători de măsline ocolesc procesul lung de coacere și vopsesc măslinele verzi necoapte cu stabilizatori de culoare aprobați, cum ar fi gluconatul feros şi lactatul feros. Vopsirea lor în negru este permisă legal, dar trebuie menționată în mod evident pe lista de ingrediente. Deci nu se folosește vopsea neagră, dar măslinele sunt tratate pentru a le da o culoare uniformă.

Tratarea la domiciliu a măslinelor fără aceste săruri adăugate va avea ca rezultat măsline pătate și maronii, care au un gust la fel de bun, dar nu sunt la fel de atractive.

„Li se permite producătorilor să folosească cel mult 150 miligrame per kilogram fruct. Asta înseamnă că dintr-o sută de grame asimilăm 15 miligrame de fier, adică necesarul zilnic de fier”, susţine Costel Stanciu, preşedintele Pro Consumatori, potrivit realitatea.net.

Dacă se depășește cantitatea legală de aditivi, consumul de măsline negre poate afecta inima și ficatul.

„Cele care nu sunt tratate cu cei doi aditivi sunt zbârcite. Fiind culese la maturitate, fructele au acea formă deshidratată să-i spunem”, a mai menționat Stanciu.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot