Cum o femeie a salvat milioane de vieți fără să știe?

02.11.2020
Cum o femeie a salvat milioane de vieți fără să știe?

O femeie a salvat milioane de vieți fără să știe. În căutarea leacului pentru toate bolile, oamenii au inventat fel de fel de soluții pentru problemele de zi cu zi. Un eveniment, care a schimbat umanitatea pentru totdeauna, a avut loc în anul 1951. O tânără afro-mericană din Baltimore, Henrietta Lacks, a murit de cancer, iar înainte își dea ultima suflare din corpul ei au fost prelevate celule, care au continuat să se înmulțească și au ajutat la dezvoltarea unor tratamente, salvând milioane de vieți.

Celulele „nemuritoare” ale Henriettei Lacks

Tânăra afro-americană fusese diagnosticată cu cancer cervical, în anul 1951. Drept urmare, aceasta a mers la spitalul John Hopkins pentru a primi tratament de specialitate. Acolo medicul ia preluat, fără știrea acesteia, o mostră de celule pe care le-a trimis cercetătorului George Gey. Omul de știință încercase ani de zile să crească celule în afara corpului uman, însă fără succes. Surprinzător, însă, celulele Henriettei au continuat să se înmulțească și să se dubleze la fiecare 24 de ore. Fenomenul nu a putut fi explicat, nici până în ziua de astăzi.

Celulele Henriettei au salvat milioane de vieți

Medicina de la acea vreme a explodat odată cu noua descoperire. Cercetătorul George Gey a anunțat că a obținut prima linie de celule „nemuritoare”, ceea ce înseamnă că se vor multiplica la nesfâșit. Descoperirea a fost trimisă oamenilor de știință de pe tot globul, iar celulele au fost numite HeLa, după Henrietta Lacks.

De-a lungul timpului, celulele HeLa au fost folosite pentru crearea vaccinului împotriva poliomielitei, au fost duse în primele misiuni spațiale pentru a le testa reacția la medii fără gravitație, de asemenea, cu ajutorul lor au fost create cele mai importante tratamente pentru cancer. Au fost primele celule clonate și printre primele care au avut o hartă ADN. Mai mult, celulele HeLa au fost folosite la dezvoltarea fertilizării in vitro.

Deși pare greu de crezut, inclusiv cercetările pentru a găsi un tratament pentru noul coronavirus se fac cu ajutorul acestor celule.

Cu toate că celulele Henriettei Lacks se înmulțesc și astăzi, viața femeii nu a putut fi salvată la acea vreme. Aceasta a trecut la cele sfinte în octombrie 1951, la vârsta de 31 de ani.

Foto: lincolnschool.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot