Ce se întâmplă dacă mănânci cretă? Poți să faci febră de la cretă?

21.05.2018
Ce se întâmplă dacă mănânci cretă? Poți să faci febră de la cretă?

Prin școlile din România circulă un mit potrivit căruia elevii care consumă câteva bucăți de cretă pot să-și crească temperatura internă a corpului. Este adevărat acest mit?

Ce este, de fapt, creta albă folosită la scris? Ei bine, creta este fabricată din sulfat de calciu, o sare a calciului cu acidul sulfuric cu formula chimică CaSO4. Sulfatul de calciu se găsește în natură sub forma de dihidrat (gips) și anhidru (anhidrit sau ipsos).

Totodată, sulfatul de calciu are o mare importanță industrială și este și un aditiv alimentar cu rol de regulator de aciditate. Acesta se folosește și ca stabilizator sau agent de îngroşare. Este utilizat în produsele lactate, mai ales în brânzeturile procesate sau nematurate.

Sulfatul de calciu este prezent și în înghețată, ouă, cereale, unele produse de patiserie, sosuri sau condimente. Totuși, doza zilnică admisă nu este limitată.

Poți să faci febră de la cretă?

Întrebarea care rămâne este: „Poți să crești temperatura corpului dacă alegi să consumi cretă albă, folosită la scrisul pe tablele din școli?”. Acesta este un mit care nu are niciun sâmbure de adevăr. Mâncatul cretei nu are nicio legătură cu temperatura internă a corpului. Astfel, e greu de crezut că un adolescent poate să facă febră doar dacă va înghiți câteva bucăți de cretă.

De ce copiii nu merg vara la școală? De unde provine acest obicei?

E drept că în istoria învățământului românesc s-au semnalat cazuri în care elevii au fost învoiți de către dascăli pentru că ar fi consumat cretă și aveau febră. Din punct de vedere științific, acest lucru nu are nicio explicație logică. În plus, mitul cu pricina este răspândit doar în școlile din România.

Ce este febra?

Febra se defineşte ca o creştere a temperaturii interne peste valoarea nomală a organismului (de obicei, 37°C). Febra este un simptom sau un indicator al unei tulburări apărute în organism. Totodată, puțini sunt cei care știu că febra ajută organismul să distrugă microbii care produc infecţii. În ceea ce-i privește pe cei mici, trebuie tratată febra care depăşeşte valoarea de 39°C.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot