Cea mai veche fabrică de bere din România?

14.04.2022
Cea mai veche fabrică de bere din România?

În sensul cel mai larg, „bere” este orice băutură alcoolică obținută prin fermentarea cerealelor, la fel cum vinul este orice băutură alcoolică obținută prin fermentarea fructelor. În marea majoritate a berilor din lume, baza de cereale este orzul.

Cum se fabrică berea?

Procesul de fabricare a berii începe în mod obișnuit cu malț de orz care a fost germinat apoi prăjit. Producătorul de bere măcină malțul, spargând boabele între role. Apoi, așa cum zațul de cafea este înmuiat în apă fierbinte pentru a-și extrage aromele, malțul este încălzit cu apă într-un cazan mare obținând un piure. Apoi, amidonurile din malț au fost descompuse în zaharuri simple, rezultând un lichid dulce cunoscut sub numele de „must”.

Producătorul de bere clătește malțul și îl strecoară pentru a aduce ultimele zaharuri în soluție. Malțul folosit este acum „bob uzat”, inutil pentru bere, dar totuși bun pentru coacere sau pentru hrana animalelor.

Mustul este introdus în următorul rezervor mare din fabrica de bere, fierbătorul de bere. Aici se adaugă hamei (flori verzi, asemănătoare conurilor) și se fierbe împreună cu lichidul, oferind aroma finală.

După fierbere, mustul este răcit rapid până ajunge la temperatura potrivită pentru a adăuga drojdia, organismele unicelulare care produc fermentația. Drojdia este turnată în mustul dulce, zahărul se topește, eliberând alcool și dioxid de carbon în acest proces.

Fabrica de bere Timișoreana, prima de la noi

În anul 1718, pe când Timișoara făcea parte din Imperiul Habsburgic, Prințul Eugen de Savoia a dat ordin ca orașul să fie aprovizionat cu cazane pentru a asigura apă potabilă locuitorilor. Tot atunci s-a înființat și fabrica de bere Țimișoreana care producea și țuică la vremea respectivă. Aceasta are o tradiție de peste 300 de ani și este prima fabrică de acest fel de pe teritoriul actual al României.

Odată cu ascensiunea Timișoarei la orașul liber regal în 1779, administrația fabricii de bere Timișoreana a trecut de la administrația imperială la administrația orașului. În 1890 a avut loc un incendiu și fabrica a fost reconstruită și reechipată. De asemenea, după cel de-al Doilea Război Mondial, aceasta a fost modernizată cu instalații noi, dar și-a extins spațiile de producție, scrie Discover Timiș.

Sub guvernul comunist, compania a fost naționalizată din 1948 până în 1995. Timișoreana este acum gestionată ca marcă de bere în cadrul grupului Ursus, care la rândul său face parte din cel de-al doilea grup de bere din lume SABMiller din 2002. Interesant este că din 1916 până în 1975 livrarea berii se făcea cu un tramvai de marfă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot