8 martie 1979, ultima zi în Iran fără hijab. Imagini fabuloase!

21.03.2024
8 martie 1979, ultima zi în Iran fără hijab. Imagini fabuloase!

În martie 1979, legea care prevedea ca valul care acoperă chipul (hijab) să fie purtat obligatoriu a fost adoptată. O zi mai târziu, pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, la Teheran, peste 100.000 de femei iraniene au luat parte la un amplu mitting de protest.

În ianuarie 1979, șahul a fugit din Iran în exil ca ultimul monarh persan, lăsându-și atribuțiile unui consiliu de regență și lui Shapour Bakhtiar, care era prim-ministru din opoziție. Ayatollahul Khomeini a fost invitat din exily. Evenimentele au dus la răsturnarea monarhiei iranien și înlocuirea formei de guvernământ cu o republică islamică condusă de Ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Iranul a votat prin referendum național să devină republică islamică la 1 aprilie 1979 și să formuleze și să aprobe o nouă constituție teocratic-republicană.

Cu o lună înainte ca Iranul să devină republică, câteva mii de femei au ieșit în stradă. Marșul a fost inițial destinat să sărbătorească Ziua Internațională a Femeii, dar s-a transformat în proteste masive împotriva schimbărilor care au avut loc în drepturile femeilor în timpul revoluției iraniene, în special introducerea hijab-ului (voalarea) obligatorie, care fusese anunțată cu o zi înainte. Protestele au durat șase zile, de la 8 martie până la 14 martie 1979. Femeile care au participat la protest erau din toate mediile, deși majoritatea făceau parte din clasa de mijloc și aveau o educație peste medie.

Ce pățesc femeile care nu poartă „Hijab”?

Expunerea oricărei părți a corpului, cu excepția mâinilor și a feței se pedepsește aspru în Iran. Femeile care îndrăznesc să-și afișeze părți ale corpului pot primi până la 70 de lovituri de bici sau până la 60 de zile de închisoare. În aprilie 2007, poliția din Teheran, (care se află sub supravegherea liderului suprem Ali Khamenei), a început cea mai aprigă represiune împotriva a ceea ce este cunoscut sub numele de „hijab-ul rău” din mai bine de un deceniu. În capitala Teheran, mii de femei iraniene au fost amendate pentru îmbrăcămintea „îndrăzneață” și câteva sute au fost arestate.

Foto: mystealthyfreedom.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot