Vikingii. Curiozități despre vikingi

11.11.2021
Vikingii. Curiozități despre vikingi

Vikingii sunt războinici navigatori scandinavi care au atacat și au colonizat zone largi ale Europei din secolul al IX-lea până în secolul al XI-lea și a căror influență perturbatoare a afectat profund istoria europeană.

Cuvântul viking este la origine un verb care descrie acțiunea de a naviga. Originari din Scandinavia, o zonă împărțită astăzi între Norvegia, Suedia și Danemarca, vikingii au cucerit și colonizat noi ținuturi timp de aproape trei secole, între anii 800 și 1050, perioadă cunoscută sub numele de Epoca Vikingilor, scrie Historia.ro.

Vikingii. Curiozități despre vikingi

Vikingii nu purtau coifuri cu coarne. În majoritatea fotografiilor de pe Internet costumul de războinic viking avea în componența sa coifuri cu coarne. Singura cască vikingă autentică descoperită vreodată este cu siguranță fără coarne.

Pictorii par să fi inventat tendința în timpul secolului al XIX-lea, poate inspirat de descrierile nord-europenilor făcute de cronicarii antici greci și romani. Cu mult înainte de vremea vikingilor, preoții nordici și germani purtau într-adevăr căști cu coarne în scopuri ceremoniale.

Vikingii erau cunoscuți pentru igiena lor excelentă. Săpăturile din siturile vikingilor au scos la iveală pensete, brici, piepteni și produse de curățare a urechilor fabricate din oase și coarne de animale. De asemenea, vikingii se spălau cel puțin o dată pe săptămână, mult mai frecvent decât alți europeni de pe vremea lor și se bucurau de băi în izvoarele termale naturale.

Vikingii foloseau un lichid unic pentru a aprinde incendiile. Oricât de curați erau, vikingii nu aveau nicio reținere în a valorifica puterea unui deșeu uman. Ei strângeau o ciupercă numită touchwood din scoarța copacului și o fierbeau câteva zile în urină înainte de a o bate în ceva asemănător cu pâsla. Nitratul de sodiu găsit în urină ar permite materialului să mocnească mai degrabă decât să ardă, astfel încât vikingii ar putea lua foc cu ei din mers.

Vikingii își îngropau morții în bărci. Vikingii iubeau bărcile și asta nu o poate nega nimeni. Mai mult decât atât, era o mare onoare să fie înmormântați într-una. În religia nordică, vitejii războinici au intrat în tărâmuri festive și glorioase după moarte și se credea că vasele care le-au servit bine în viață îi vor ajuta să atingă destinațiile finale. Războinicii distinși și femei remarcabile erau adesea înhumați în nave, înconjurați de arme, bunuri de valoare și uneori chiar de sclavi sacrificați.

Vikingii erau activi în comerțul cu sclavi. Mulți vikingi s-au îmbogățit din traficul de persoane. Aceștia capturau și înrobeau femei și bărbați tineri în timp ce jefuiau așezările anglo-saxone, celtice și slave. Acești „sclavi”, așa cum erau cunoscuți, erau apoi vânduți pe piețele uriașe de sclavi din Europa și Orientul Mijlociu.

Femeile vikinge se bucurau de unele drepturi de bază. Fetele vikinge se angajau la vârsta de 12 ani și aveau grijă de gospodărie în timp ce soții lor erau plecați. Totuși, aveau mai multă libertate decât alte femei din epoca lor. Atâta timp cât nu erau sclave, femeile vikinge puteau moșteni proprietăți, puteau solicita divorțul și își revendicau zestrele dacă se încheiau căsniciile lor.

Bărbații vikingi își petreceau cea mai mare parte a timpului făcând agricultură. Ei semănau orz, secară și ovăz. De asemenea, creșteau vite, capre, porci și oi în fermele lor mici, care de obicei produceau suficientă hrană pentru a întreține o familie.

Vikingii se distrau mergând să schieze. Scandinavii au inventat schiurile primitive cu cel puțin 6.000 de ani în urmă, deși rușii antici le-au inventat chiar mai devreme. În epoca vikingilor, nordicii considerau schiul o modalitate eficientă de a se deplasa și o formă populară de recreere. Ei chiar s-au închinat unui zeu al schiului, numit Ullr.

Bărbații vikingi voiau să fie blonzi. Pentru a se conforma idealurilor de frumusețe ale culturii lor, vikingii bruneți, de obicei bărbați, foloseau un săpun puternic cu un conținut ridicat de leșie pentru a-și decolora părul. În unele regiuni, bărbile erau, de asemenea, decolorate. Probabil că aceste tratamente i-au ajutat și pe vikingi cu o problemă mult mai răspândită în acea perioadă: păduchii.

Foto: Wikipedia.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot