Cine au fost vikingii? De ce erau considerați nemiloși?

07.08.2020
Cine au fost vikingii? De ce erau considerați nemiloși?

Războinici, exploratori, coloniști, vânjoși, bărboși și extrem de violenți. Cam așa ar putea fi caracterizați în câteva cuvinte locuitorii nordului Europei: vikingii.

Ce înseamnă viking?

Cuvântul viking este la origine un verb care descrie acțiunea de a naviga. Originari din Scandinavia, o zonă împărțită astăzi între Norvegia, Suedia și Danemarca, vikingii au cucerit și colonizat noi ținuturi timp de aproape trei secole, între anii 800 și 1050, perioadă cunoscută sub numele de Epoca Vikingilor, scrie Historia.ro

În această perioadă, cultura vikingă a avut un impact deosebit asupra Europei, Asiei, Africii, dar și Americii.

Mari navigatori, puteau naviga cu ușurință prin zonele pe care le cunoșteau și impuneau respect pe orice teritoriu pe care îl cucereau. Ei explorau ținuturile la bordul unor bărci speciale, care aveau avantajul că puteau fi folosite atât pe mare, cât și pe râuri.

Astfel, ei au ajuns mai întâi în Anglia și Scoția, țări care erau aproape de ei. Expansiunea lor a continuat în Europa Centrală, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și a ajuns până pe continentul american, în Groelanda și Canada.

Vikingii erau violenți

Descoperă.ro scrie că vikingii erau recunoscuți pentru violența lor și în acest sens există dovezi clare. Astfel, au fost descoperite numeroase schelete umane și armele cu care erau uciși locuitorii satelor prădate de vikingi.

Chiar dacă atacau satele pentru a fura comori și provizii, erau unii vikingi care construiau așezări noi în multe ținuturi și începeau comerțul cu vecinii lor.

Unii trăiau pașnic în mici ferme, unde lucrau pământul, cultivau grâne și creșteau animale, iar cei din apropierea mării erau pescari, făceau comerț și se integrau pe continentele unde își construiau așezările.

Cât despre religia vikingilor, o mare parte dintre scrieri vorbesc despre aceștia ca fiind niște păgâni și atei. Aceste informații nu sunt susținute de anumite descoperiri arheologice sau de texte scandinave.

Religia lor era structurală, ierarhică și avea la bază povești. Vikingii nu-și practicau religia în temple, însă organizau ceremonii funerare și aveau râuri sacre. Există informații potrivit cărora existau și preoți care se implicau în ceremoniile religioase, preoți care se trăgeau din căpeteniile familiilor.

Cosmologia vikingilor diferenția viața de pe Pământ, Midgard, de cea a spiritelor și a zeilor Asgard.

Societățile vikinge erau în mare parte militare și, deși puterea putea fi deținută atât de bărbați, cât și de femei acestea din urmă jucau un rol important. Ele erau gardiene ale cheilor proprietăților și a bogățiilor, mai ales în perioada în care bărbații lor erau plecați pe mare.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot