Cât durează să traversezi Europa de la un capăt la altul… pe jos?

29.09.2021
Cât durează să traversezi Europa de la un capăt la altul… pe jos?

Cu toții știm că mersul pe jos este benefic corpului uman. De aceea, este recomandat ca zilnic să facem o scurtă plimbare de măcar o oră. Dar, v-ați gândit vreodată cum ar fi să traversați pe jos toată Europa, de la un capăt la altul? Ei bine, un californian de 26 de ani, Chris Lemanski, nu numai că s-a gândit, dar a și pus în practică această adevărată nebunie. El a ales să parcurgă pe jos distanța dintre Turcia și Portugalia în încercarea de a se vindeca de depresie. Și a reușit!

Care sunt extremitățile continentale ale Europei?

Evident, există mai multe modalități și rute de a traversa Europa, însă noi ne-am imaginat o călătorie care pornește din cel mai estic punct al Europei până în cel mai vestic punct al continentului.

Așadar, cel mai estic punct din Europa, exceptând insulele, se află pe teritoriul Rusiei, și este un vârf fără nume din Munţii Urali.

Dacă luăm în considerare şi insulele, atunci Capul Flissinsky din Insula de Nord a Arhipelagului Novaia Zemlia, este considerat cel mai estic punct din Europa.

Celălalt capăt al călătoriei noastre imaginare l-am fixat în Portugalia, la Cabo da Roca, „aqui, onde a terra se acaba e o mar começa” (n.n. – aici unde se termină uscatul și începe marea) cum spun lusitanii.

Cel mai vestic punct al Europei este situat în municipiul Sintra, la 42 km distanță de Lisabona.

Cât durează o călătorie pe jos de-a lungul Europei?

Trebuie să precizăm că am făcut toate calculele folosind aplicația Google Maps. Deoarece Google nu a putut calcula distanța pentru nici unul dintre extremitățile estice amintite anterior, am fixat ca punct de plecare în Est orașul Perm, centrul administrativ al Regiunii Perm.

Ei bine, dacă este să ne luăm după Google Maps, între Perm și Cabo da Roca este o distanță de 5.743 km, distanță de-a lungul căreia ar urma să fie traversate șapte țări: Letonia, Lituania, Polonia, Germania, Franța, Spania și Portugalia.

„Tradusă” în ore, călătoria ar dura 1.179 de ore, adică aproximativ 49 de zile. Dar… O viteză normală de deplasare pe jos este de circa 3 km/h în condițiile unei rute care constă și din urcușuri și coborâșuri. Această viteză permite menținerea unui puls și unei respirații normale chiar și atunci când cărați un rucsac în spate.

Google Maps face calculele la o viteză de 5 km/oră, ceea ce nu este o viteză realistă pentru cei mai mulți oameni. La această viteză, ați avea nevoie de 12 minute pentru a parcurge un kilometru.

Pentru a putea afla durata călătoriei noastre ar trebui să fixăm un obiectiv realist de kilometri parcurși în fiecare zi. Specialiștii spun că 20 km/zi reprezintă un obiectiv de atins, mai ales dacă nu sunteți o persoană care face mișcare în fiecare zi și care, firesc, ar trebui să și mâncați și să vă odihniți.

La un calcul simplu, dacă împărțim cei 5.743 km pe care i-am avea de parcurs în total la 20 km cât ar urma să acoperim zilnic, obținem 287 de zile și 15 ore. Asta înseamnă mai bine de nouă luni și jumătate.

Foto: Pexels.com și Google Maps

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot