Unde se trăiește cel mai mult? Care sunt cei mai longevivi oameni?

29.12.2020
Unde se trăiește cel mai mult? Care sunt cei mai longevivi oameni?

De-a lungul istoriei, cercetătorii au căutat secretul tinereții fără bătrânețe. Și, deși secretul încă nu a fost găsit, anumite locuri din întreaga lume au apărut ca centre în care oamenii trăiesc mult mai mult decât media mondială (aproximativ 71 de ani) și fiecare are propria sa sursă secretă de vitalitate.

Aceștia au descoperit cinci locuri unde durata de viață este mai lungă cunoscute ca locuri din Zona Albastră.

Care oameni trăiesc cel mai mult?

Sardinia, Italia

Pe insula Sardinia, se găsesc cei mai longevivi oameni din lume. Fenomenul de longevitate aici se concentrează în cea mai mare parte pe păstori, care consumă de obicei o variație a dietei mediteraneene, care este foarte bogată în fasole, pâine cu aluat și un tip special de vin numit cannonau, care conține mai mulți flavonoizi decât majoritatea vinurilor.

Flavonoidele sunt un grup divers de fitonutrienți (substanțe chimice vegetale) care se găsesc în aproape toate fructele și legumele. Alături de carotenoizi, acestea sunt responsabile de culorile vii din fructe și legume. Flavonoidele sunt cel mai mare grup de fitonutrienți, cu mai mult de 6.000 de tipuri.

Okinawa, Japonia

Aceste insule găzduiesc cele mai longevive femei din lume. Dieta lor este, de asemenea, în mare parte pe bază de plante și bogată în tofu, pepene amar și curcumă. Ceea ce iese în evidență în Okinawa sunt conceptele ikigai și moai (o rețea socială puternică).

Nicoya, Costa Rica

Cea mai scăzută rată a mortalității de vârstă mijlocie este în peninsula Nicoya, ceea ce înseamnă că acești oameni au cele mai mari șanse să trăiască până la o vârstă sănătoasă de nouăzeci de ani.

Oamenii din Nicoya consumă alimente care compun cea mai bună dietă pe care a avut-o vreodată specia umană, dominată de trei alimente: tortilla de porumb, fasole neagră și dovlecei, completate cu fructe tropicale, pe tot parcursul anului.

Este ieftină, este deliciosă, are un conținut ridicat de carbohidrați complecși, are toți aminoacizii necesari hranei umane, este durabilă pentru pământ și nu epuizează solul și nu implică sacrificarea animalelor.

Loma Linda, California

Se constată faptul că nu despre locuri este vorba, ci mai degrabă despre stiluri de viață. În Loma Linda, stilul de viață Blue Zone aparține membrilor Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, care sunt cei mai longevivi americani.

Își iau dieta din Biblie, care, din nou, are la bază plante (adică toate plantele care poartă semințe și toți copacii care dau roade) și, de obicei, vegetariene. Adventiștii tind să stea cu alți adventiști, iar sănătatea este o valoare esențială pentru ei, nu au tendința de a fuma sau de a bea și apreciază religia și relațiile.

Ikaria, Grecia

În Ikaria, oamenii trăiesc cu aproximativ opt ani mai mult decât restul popoarelor, cu aproape nici o demență. Deci, ei trăiesc mult timp și rămân ageri până la sfărșitul vieții. Mănâncă cea mai pură formă a dietei mediteraneene (legume și fructe, cereale integrale, fasole, ulei de măsline).

De asemenea, beau o mulțime de ceaiuri de plante cu salvie, oregano și rozmarin. Totuși, ceea ce este cel mai interesant în dieta lor este că include aproximativ 120 de tipuri de verdeață. În Ikaria, ei folosesc aceste verdețuri cu grijă și le transformă în salate minunat exotice sau le coc în plăcinte.

Multe dintre aceste verdețuri au foarte mulți antioxidanți și studiile au constatat că consumul de aproximativ o jumătate de cană de verdeață gătită pe zi este asociat cu aproximativ patru ani în plus de speranță de viață.

Cu toate acestea, este o greșeală să credem că putem merge într-o Zonă Albastră, să găsim un ingredient acolo, să-l aducem acasă și să-l frecăm pe față sau să-l mâncăm și să obținem câțiva ani de viață în plus. Nu așa funcționează. În cea mai mare parte, este vorba despre un grup de factori, dintre care niciunul nu este ușor de ambalat sau comercializat.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot