Unde se află ”Poarta Iadului”, locul care te înspăimântă?

19.06.2023
Unde se află ”Poarta Iadului”, locul care te înspăimântă?

În lume, există numeroase locații fascinante care te lasă cu gura căscată. Multe dintre acestea au o frumusețe incredibilă, iar oamenii le asociază cu Raiul, în schimb altele arată înfricoșător și te duc cu gândul la ce este mai rău. Așa este și cazul unui crater din Turkmenistan, care a primit numele de ”Poarta Iadului”. Oare de ce?

”Poarta Iadului” se află în Turkmenistan

În deșertul Karakum, din Turkmenistan, se află o formațiune geologică incredibilă care seamănă cu o poartă către o altă dimensiune. Craterul Darvaza mai este cunoscut și ca ”Poarta Iadului”, fiindcă arde neîncetat. Cum este posibil așa ceva?

Locația are un diametru de aproximativ 70 de metri și o adâncime de 20 de metri și a fost descoperită din întâmplare de un grup de geologi care căuta rezerve de gaze și petrol. Potrivit oamenilor de știință, craterul s-a format accidental în anii 1970 când un echipaj de foraj s-a prăbușit într-o cavitate subterană plină de gaze naturale. De frica poluării, dar și a faptului că satele din apropiere ar fi fost afectate s-a luat decizia să se dea foc la gazul care iese din crater pentru a nu se răspândi în atmosferă.

Drept urmare, craterul Darvaza arde neîncetat de mai bine de 50 de ani, în jurul său fiind o zonă aridă și nisipoasă care te duce cu gândul la o apocalipsă. De aceea, locația a și fost denumită ”Poarta Iadului”.

Un explorator canadian a intrat ”Poarta Iadului”

Cu toate că pare greu de crezut, un explorator canadian a reușit să pătrundă în craterul Darvaza, folosind un echipament special și reușind astfel să filmeze ceea ce se întâmplă acolo. Este vorba despre George Kourounis, pasionat de fenomene extreme. Evenimentul a avut loc în anul 2013, iar imaginile captate au făcut înconjurul lumii.

Groapa arde cu o cantitate enormă de flacără. Poți auzi vuietul focului dacă stai pe margine. Căldura este insuportabilă. Există mii de flăcări mici, pe margine două flăcări mari în mijloc, în partea de jos. Probabil acolo a fost gaura platformei de foraj.

Când stai pe marginea acestui crater gigantic, plin de foc, este intimidant. În interior nu era deloc întuneric. Ești înconjurat de flăcări, așa că totul are această nuanță portocalie. Cea mai importantă parte a acestei expediții a fost să luăm niște mostre de sol din partea de jos și să vedem dacă există bacterii care trăiesc acolo și care ne-ar putea da indicii despre viața în aceste medii extreme. Există planete descoperite în afara sistemului nostru solar, care au un mediu foarte fierbinte, bogat în gaz metan, asemănător cu ceea ce se află în crater. Deci, în esență, am căutat viață extraterestră chiar aici, pe Pământ, a declarat George Kourounis, potrivit insider.com.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
Despre femei se spune, în general, că vorbesc mult. Un studiu arată că femeile vorbesc zilnic cu 13.000 de cuvinte mai mult decât bărbații. Oltencele sunt și mai și. Pe lângă faptul că... citește tot
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Ne pregătim pentru înlocuirea banilor fizici cu monedele virtuale. Probabil că atunci când acel moment va veni, cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație va deveni doar o... citește tot
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Al doilea Război Mondial (1939-1945) și genocidul la care au fost supuși milioane de evrei a fost unul dintre cele mai negre episoade din istoria acestui popor. După genocidul comis în rândul... citește tot